Hlavní obsah

Obamova teta z Keni žije v USA nelegálně, bydlí ve slumu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOSTON
Aktualizováno

Barack Obama žil jednu verzi amerického snu, který jej přivedl až k prahu Bílého domu, ale v Bostonu, pár mil od Harvardu, kde se za studií stal prvním černošským šéfem univerzitního právnického časopisu, jeho pokrevní příbuzní zažívali tvrdost imigrantského života. Napsal to britský list The Times, který vystopoval Obamovu tetu Zeituni Onyangovou. Žena podle AP žije v USA nelegálně.

Článek

Imigrační soudce před čtyřmi lety zamítl její žádost o azyl. Po odmítnutí žádosti dostala šestapadesátiletá Zeituni Onyangová příkaz opustit Spojené státy. To ale neudělala a v zemi stále žije.  Podobně jako dalších asi deset miliónů nelegálních migrantů.

Obama se s tetou setkal před 20 lety při své první návštěvě Keni, domovině svého otce, a o níž se zmínil v knize Sny mého otce. „Nemohu o ničem mluvit, jen se za něj modlím. Po 4. listopadu budu moci mluvit s každým,“ řekla 56letá žena chodící o holi a žijící v přízemí zchátralého domu.

Bývala počítačovou programátorkou Keňských pivovarů. Do USA jezdila často a trvale se tam prý přesídlila před osmi lety. Podle všeho je americkou občankou, jelikož svému synovci přispěla na kampaň 260 dolary. Do letošního srpna se za malou gáži věnovala výchovné práci s mládeží.

Strýc, kterého Obama v knize jmenoval jako Omara Onyangu, měl odejít do USA daleko dřív a jeho stopy se ztratily. Podle keňských příbuzných si předtím změnil první jméno na Obama, které dostal od svého otce. Narodil se v roce 1944 a v letech 1997 až 2007 byl společníkem bostonského obchodu. Před osmi lety se musel vystěhovat z bytu za neplacení nájemného. „Nevím, kde je. Zdá se, že ho hledá spousta lidí, aby se poptala na jeho vztah s Obamou, a on prostě nechce, aby ho našli,“ řekl Lennard Tenende, jehož manželka působila v obchodě jako sekretářka.

„Není jasné, zda se Obama stýkal s africkými příbuznými žijícími v USA ani zda si je vůbec vědom, že jsou na americké půdě,“ poznamenal list The Times.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám