Hlavní obsah

Obama s Bushem budou mít doživotní ochranu

Novinky, rei
Washington

Americký prezident Barack Obama tento týden podepsal zákon o doživotní ochraně šéfů Bílého domu a jejich manželek tajnými službami. Opatření se zatím vztahuje pouze na něj a jeho předchůdce George W. Bushe, upozornil list USA Today.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Barack Obama

Článek

Obama podpisem zvrátil zákon schválený Kongresem v roce 1994, který omezoval dobu ochrany prezidenta na 10 let po jeho odchodu z úřadu. Nový zákon se vztahuje na prezidenty zvolené po 1. lednu 1997, tedy zatím jen na Bushe, Obamu a jejich manželky Lauru a Michelle.

Navrhovatelem zákona byl republikánský kongresman z Jižní Karolíny Trey Gowdy. Argumentoval neustávající teroristickou hrozbou proti prezidentům, kteří i po skončení mandátu hojně cestují. Gowdy také poukazoval na skutečnost, že prezident Obama je relativně mladý, na konci jeho druhého mandát mu bude teprve 54 let.

Ochrana tajných služeb se od nynějška vztahuje i na děti vysloužilých prezidentů, a to do jejich 16 roků.

Stanice ABC News upozornila, že ne každému je po odchodu z Bílého domu po chuti, že je nadále strážen. Například první dáma Barbara Bushová, manželka George H. W. Bushe a matka Obamova předchůdce George W. Bushe, své agenty po přestěhování z Washingtonu do Texasu propustila.

Reklama

Výběr článků

Načítám