Hlavní obsah

Obama přijme v Bílém domě dalajlamu, Čína zuří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama v pátek přijme v Bílém domě dalajlamu. Sdělila to v noci na pátek mluvčí Bílého domu Caitlin Haydenová. Peking na toto oznámení reagoval podle agentur výzvou, aby Obama schůzku odvolal, jinak že se vážně naruší vztahy mezi Čínou a Spojenými státy.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Peking viní dalajlamu ze snahy o osamostatnění Tibetu.

Článek

Obamova plánovaná schůzka s tibetským duchovním vůdcem žijícím v indickém exilu je hrubé vměšování do vnitřních záležitostí Číny, uvedlo dnes podle agentury Reuters čínské ministerstvo zahraničí v prohlášení.

Stejné výhrady a pohrůžky vyjádřil Peking i při předchozích přijetích dalajlamy Obamou v letech 2010 a 2011.

I tentokrát podle Bílého domu Obama hodlá vyjádřit své obavy nad situací lidských práv v Číně. Komunistickou Čínu kritizuje za porušování lidských práv v Tibetu i jinde v zemi řada dalších států.

Spory už v roce 2011

Obama při setkání s dalajlamou v červenci 2011 podtrhl důležitost ochrany lidských práv Tibeťanů v Číně a také ocenil dalajlamovo úsilí o nenásilí a dialog. Peking tehdy poté prohlásil, že setkání dalajlamy a Obamy v Bílém domě poškodilo vztahy Číny s USA.

Peking obviňuje dalajlamu ze snah o osamostatnění Tibetu, což ale tibetský duchovní vůdce odmítá. Zdůrazňuje, že usiluje pouze o autonomii Tibetu, nikoli o jeho odtržení od Číny. Doufá v brzké obnovení dialogu mezi svými zástupci a čínskou vládou.

Související témata

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

PÁTEK: Dalajláma přednáší na konferenci ve Vídni.

Foto: Petr Veselý, Právo

Dalajlama po příletu do Spojených států vystoupil ve čtvrtek ve Washingtonu na semináři amerických podnikatelů. Kromě jiného ocenil, že se Čína dala na cestu tržního hospodářství. Také ale ukázal prstem na nerovnosti mezi bohatými a chudými ve Spojených státech. Kapitalismus by podle něj neměl zapomínat na lidskost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám