Hlavní obsah

Obama oznámil razantní rozpočtové škrty

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama ve výročním projevu o stavu Unie na společném zasedání obou komor Kongresu ve středu oznámil rozsáhlé škrty ve výdajích Spojených států. Mají platit od příštího roku, přičemž hlavním tématem toho letošního je vytvářeních nových pracovních míst.

Článek

Američtí prezidenti obvykle svá vystoupení před zákonodárci začínají ujištěním, že Unie je silná. Obama ví, že tentokrát je jeho země rozdělená a demoralizovaná a obtížnou situaci doma komplikují dvě války vedené daleko od hranic USA, přičemž Washington otevírá novou frontu proti teroristům v Jemenu. [celá zpráva]

Američtí prezidenti obvykle svá vystoupení před zákonodárci začínají ujištěním, že Unie je silná. Obama ví, že tentokrát je jeho země rozdělená a demoralizovaná a obtížnou situaci doma komplikují dvě války vedené daleko od hranic USA, přičemž Washington otevírá novou frontu proti teroristům v Jemenu. [celá zpráva]

Týden po ponižující prohře v senátních volbách v Massachusetts, kdy favorizovaná demokratka nakonec prohrála boj s republikánským kandidátem, čímž Obamova strana ztratila supervětšinu v Senátu, byl prezident nucen upustit od hlavních témat svého prvního roku v úřadu a soustředit se na jediné - záchranu ekonomiky a konkrétně hlavně střední třídy - tzv. sendvičové generace Američanů, kteří se ocitli v úzkých mantinelech plateb za vzdělání svých dětí a péči pro své starší příbuzné.

Rodiny po celé Americe čelí denně tvrdým rozhodnutím a vláda by měla udělat to samé.
Barack Obama

“Na počátku desetiletí, v roce 2000, činil přebytek rozpočtu USA dvě stě milliard dolarů. Když jsem nastupoval do úřadu, měli jsme deficit jeden billión,” připomněl Obama s tím, že země prožívala krizi a čelí tvrdým výzvám. Stejně tak jim ale v minulosti čelili předkové, a kdyby se jim nepostavili, “nikdo z nás by tady dnes nebyl”.

Ekonomika zabrala většinu času prezidentovy téměř půl druhé hodiny dlouhé řeči. Země je podle něj z nejhoršího venku díky finanční pomoci bankám a firmám, vládnímu balíčku na podporu pracovních míst a 25 daňovým škrtům, které jeho administrativa prosadila. K pomoci bankám zákonodárcům řekl: “Měli jste k tomu odpor, i já jsem k tomu měl odpor, ale fungovalo to”. Po poznámce o prosazeném snížení daní se obrátil k republikánům a zažertoval, že si myslel, že tady bude následovat potlesk.

Jsme připraveni od roku 2011 zmrazit vládní výdaje.
Barack Obama

Krize ale podle něj je hluboká a opatření včetně zdanění velkých bank za krizi nenahradí všechny ztráty. “Odmítám ale přenechat tento problém další generaci Američanů. Jsme připraveni od roku 2011 zmrazit veškeré vládní výdaje,” řekl Obama s tím, že z toho vyjímá zdravotní péči, péči o veterány, výdaje na sociální zabezpečení a loňský balíček na podporu bydlení, zemědělství, dopravy, energetiky a soudnictví.

Tématem pro rok 2010 je podle něj vytvoření nových pracovních míst.

Vyzval k investicím do technologií a vzdělání

Prezident kromě toho hovořil i o potřebě investic, a to nejen do dopravní infrastruktury, ale i do nových technologií. Vyzval k budování nových jaderných elektráren. Rovněž žádá dvojnásobný export do pěti let a aktivní hledání nových trhů, a také podporu vzdělávání, kde “jenom investujeme do hodnotících zpráv”.

Všechny naše bojové jednotky budou doma koncem mého mandátu.
Barack Obama

O zdravotnické reformě Obama řekl, že USA jsou jí po letech blíže než kdy jindy. Ani téma národní bezpečnosti, na které jsou rozdílné názory, jeho administrativa neopomíná. Podle prezidenta reagovala na hrozbu po pokusu o odpálení bomby v letadle nad Detroitem a je aktivnější mimo jiné i v Afghánistánu. Slíbil, že bojové jednotky se odtamtud, stejně jako z Iráku, stáhnou do konce jeho mandátu.

Obama také připomněl americké snahy o omezení jaderných arzenálů tak, aby zbraně nepadly do rukou teroristům. Íránu vzkázal, že jestliže jeho vedení neuposlechne mezinárodních výzev, bude čelit tvrdým protiopatřením. “To je slib,” dodal.

Prezident musel odložit své ambiciózní plány
Obama v předvolební kampani se škrty nesouhlasil, změna politického klimatu ho ale donutila voličům vzkázat, že obří schodek rozpočtu bere vážně. Jeho soupeř v prezidentských volbách John McCain se dal slyšet, že prezidentem navrhované škrty v Senátu podpoří.
Prezident svůj plán ozdravení ekonomiky nastínil už z kraje týdne. Počítá s daňovými úlevami na děti, stanovením maximální hranice splácení studentské půjčky, či s daňovými pobídkami pro drobné podnikatele. Bílý dům se snaží získat zpět podporu nezávislých voličů, kteří se v poslední době od Obamy odvracejí.
Strategie může zabrat, podobně jako tomu bylo po prohrách uprostřed mandátu Billa Clintona v roce 1994. To, že se ale Obama musí soustředit na ekonomiku víc, aby vydobyl zpět ztracenou podporu, znamená, že zůstává stranou jeho původní priorita - reforma zdravotnictví. Obě komory Kongresu své verze zákona sice schválily, ale kompromisní podoba je v nedohlednu. Minulý týden předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová oznámila, že pro senátní návrh nemá dostatek hlasů.
Obamova administrativa nicméně tvrdí, že prezidentovi o reformu stále jde, stejně jako o to, aby se USA staly světovou jedničkou v oblasti zelených technologií. Témata jenom musela být přesunuta do kategorie dlouhodobá agenda.
Jeho muž Bernanke má podporu
Rozpočtový deficit Spojených států činí přes 1,6 biliónu dolarů a v příští dekádě se čeká nárůst až na 9 biliónů. Nezaměstnanost je od října na hranici deseti procent. Obama už dříve na záchranu pracovních míst uvolnil 787 miliard dolarů. Odhadem balíček pomohl vytvořit 1,5 miliónu míst a podle ekonomů by bez něj byla dnes nezaměstnanost téměř o procento vyšší. Republikáni to zpochybňují, stejně jako se trefují do toho, že demokraté chtějí najednou šetřit.
Kritici se už před prezidentovým vystoupením před oběma komorami Kongresu dali slyšet, že připravované úspory za deset let sníží očekávaný deficit devět biliónů dolarů o pouhá tři procenta.
Naděje na zlepšení ekonomiky v poslední době přiživily náznaky, že by Obamův muž a šéf národní banky Ben Bernanke mohl získat senátní podporu potřebnou ke znovuzvolení. To jsou i politické body pro Obamu, kterému jinak v Senátu hrozí další ztráta. Syn viceprezidenta Josepha Bidena Beau totiž oznámil, že nebude usilovat o otcovo bývalé křeslo za stát Delaware a raději zůstane tamním generálním prokurátorem, čímž dal velkou šanci na zvolení republikánovi Mikeovi Castleovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám