Hlavní obsah

Speciální jednotky USA bojují v Jemenu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké armádní týmy a zpravodajští agenti se v Jemenu výrazně podílejí na tajných operacích, které si v posledních týdnech vyžádaly desítky životů, mezi nimi šesti z patnácti regionálních velitelů al-Káidy. Ve středu to s odkazem na nejmenované vládní představitele napsal deník The Washington Post.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Článek

Operace schválené prezidentem Barackem Obamou začaly před šesti týdny a účastní se jich několik desítek příslušníků zvláštních jednotek JSOC, kteří mají vyhledávat a zabíjet teroristy. Vojenští poradci, o jejich přítomnost britský list The Daily Telegraph informoval už počátkem prosince, se těchto operací neúčastní, ale jemenské armádě pomáhají s plánováním misí, taktikou a poskytují jí zbraně a munici. Američané rovněž Jemencům poskytují své snímky a videa, trojrozměrné mapy a detailní analýzy o al-Káidě.

Obama podle listu také schválil úder proti objektu, kde se měl sejít duchovní Anwar al-Awlaki, jenž má americké občanství, s místními vůdci al-Káidy. USA mezitím al-Awlakiho přidaly na seznam teroristů, které má JSOC za úkol likvidovat.

Jemen navštívil i šéf JSOC

The Washington Post poznamenal, že působení Američanů je politickou výzvou pro jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, který se potýká s domácím odbojem, a al-Káidě nabízí jednání, složí-li zbraně.

Jemen v poslední době zažil hned několik návštěv amerických vojenských představitelů včetně vzácně viděného šéfa JSOC viceadmirála Williama H. McRavena, poradce Bílého domu pro terorismus Johna O. Brennana a šéfa veliteství CENTCOM generála Davida H. Petraeuse.

Prezident Obama od svého nástupu do úřadu zintenzivnil protiteroristické akce v Afghánistánu, Pákistánu i Iráku. Krátce nasadil síly také do operace v Somálsku proti Sálihu Alím Nabhanovi. Keňan, který spáchal atentáty na americké velvyslanectví v Keni a v Tanzanii a další teroristické útoky, byl zabit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám