Hlavní obsah

Obama ocenil Angelu Merkelovou jako vůdkyni

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Waashington

Při úterní návštěvě německé kancléřky Angely Merkelové v Bílém domě ji americký prezident Barack Obama vyzvihl osobně jako „mimořádnou vůdkyni“ a Berlín jako silného spojence.

Foto: Jason Reed, Reuters

Angelu Merkelovou provázel potlesk už při příchodu do Kongresu. V pozadí americký viceprezident Joe Biden a předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Článek

„Německo je nevšedně silný spojenec v řadě mezinárodních otázek a mimořádně silný pilíř transatlantických vazeb,“ řekl Obama s tím, že Spolková republika Německo v čele s Angelou Merkelovou podle něho přispěla v mnohém k tomu, že Afghánci mohou sami převzít více odpovědnosti za vlastní bezpečnost.

„Mládí jsem prožila za zdí v NDR. Nikdy bych si nedokázala představit, že jednou pojedu do Ameriky. Tehdy mě nadchly džíny jedné nejmenované značky a krása americké přírody,“ podotkla na tiskovce s Obamou.

Prezident upozornil, že jeho host vyrostl ve stínu diktatury. „Dnes vede Německo, klíčový prvek svobodné Evropy,“ prohlásil.

Kancléřka při vystoupení před oběma komorami amerického Kongresu - stovkou senátorů a 435 poslanci Sněmovny reprezentantů - využila příležitosti a poděkovala USA za jejich roli při německém sjednocení v roce 1990.. „Za několik dnů se bude psát 9. listopad, den, kdy padla Berlínská zeď ,“ řekla za hlasitého potlesku poslanců.

„Devátého listopadu Berlín očekává řadu hlav států a vlád. Ale žádná ze zemí, ani Francie, ani Británie, se tak nezasloužila o německé znovusjednocení. Za tuto náklonnost chci před americkým Kongresem říci - děkujeme. Děkujeme svým skutečným přátelům,“ dodala.

„Je to však i výročí pogromů Křišťálové noci,“ dodala k 9. listopadu 1938 Merkelová, která po poděkování v angličtině za možnost promluvit přešla do němčiny.

Připomněla, že kancléř Konrad Adenauer v květnu 1957 oslovil kongresmany, mluvil však zvlášť k Senátu a zvlášť ke Sněmovně reprezentantů. Tehdejší americký prezident Dwight Eisenhower pak Adenauera pozval na svou soukromou farmu.

Zástupci cizích států v Kongresu
- Až dosud ke Kongresu hovořili prezidenti a premiéři 48 zemí, včetně tehdejšího čs. prezidenta Václava Havlav roce 1990
- Nejčastěji k mikrofonu přistupovali představitelé Británie - osmkrát, a Irska - šestkrát
- Rekordmanem zůstal britský expremiér Winston Churchill - v letech 1941 až 1944 promlouval třikrát
- Tradici zahájil jako první cizinec v roce 1824 Marie Joseph Gilbert du Mitier, markýz Lafayette, velmi dobrý přítel George Washingtona
(Zdroj: Süddeutsche Zeitung)

Reklama

Výběr článků

Načítám