Hlavní obsah

Obama obrátil: fotografie o týrání vězňů za Bushe nezveřejní

Americký prezident Barack Obama se postavil proti tomu, aby byly zveřejněny fotografie, z nichž je patrné, že vězni podezřelí z terorismu byli v amerických věznicích v Iráku a v Afghánistánu za vlády George Bushe vystaveni mučení a jiným tvrdým vyšetřovacím praktikám. Důvodem jsou obavy, že zveřejnění by vyvolalo protiamerické nálady a ohrozilo americké vojáky. S odvoláním na nejmenovaného amerického činitele to oznámila agentura Reuters.

Článek

Obamova administrativa minulý měsíc uvedla, že se podřídí soudnímu příkazu a fotografie do 28. května zveřejní. Podle činitele, který si nepřál být jmenován, ale Obama minulý týden na schůzce se svým týmem právníků uvedl, že nemá příjemný pocit z toho, že by měly být fotografie zveřejněny. Vůbec tím prý ale nechce omlouvat chování těch, kdo jsou odpovědní za uplatňování tvrdých vyšetřovacích praktik.

Prezident je pevně přesvědčen, že zveřejnění těchto fotografií, bude mít za výsledek jedině to, že se dále rozhoří boje, že budou uvedeny v nebezpečí americké jednotky.
Anonymní zdroj z Bílého domu

"Prezident je pevně přesvědčen, že zveřejnění těchto fotografií, zvláště v dnešní době, bude mít za výsledek jedině to, že se dále rozhoří boje, že budou uvedeny v nebezpečí americké jednotky a že se jen dále ztíží naše práce v takových místech, jako je Irák nebo Afghánistán," uvedl anonymní představitel. Na konci schůzky pak podle jeho slov prezident Obama vydal příkaz, aby se fotografie "ihned" nezveřejňovaly.

Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs ve středu řekl novinářům, že vláda bude nyní vůči rozhodnutí soudu o zveřejnění fotografií argumentovat tím, že by to znamenalo ohrožení národní bezpečnosti. Podle Gibbse má prezident za to, že zveřejnění fotografií by mohlo zabránit i vyšetřování případů týrání.

Obamu asi přesvědčili vojenští velitelé 

Obamovo rozhodnutí vznést námitku vůči rozhodnutí soudu ohledně zveřejnění fotografií přichází podle agentury AP poté, co nejvyšší američtí vojenští velitelé v Iráku a Afghánistánu prezidentovi řekli, že se bojí, že zveřejnění fotografií by mohlo ohrozit jejich bojové jednotky.

Prezident v minulosti několikrát opakoval, že nedovolí praktiky, které vůči podezřelým z terorismu uplatňovala předchozí Bushova vláda. Výslovně odsoudil i takzvaný waterboarding a řekl, že ho považuje za mučení. Tento postup, kdy se v člověku násilím vyvolává pocit topení, používali američtí vyšetřovatelé při vyslýchání osob podezřelých z terorismu. Jeho používání povolil předcházející prezident Bush, který si za to vysloužil ostrou mezinárodní kritiku. Obama povolení zrušil.

Obama také nedávno i přes výtky republikánů zveřejnil dosud utajované pokyny Bushovy administrativy týkající se waterboardingu a dalších tvrdých vyšetřovacích metod. Bushova administrativa zdůvodňovala tyto postupy získáním informací, které pomohly předejít teroristickým útokům a ztrátám na životech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám