Hlavní obsah

Obama nutil Londýn tajit neúspěšný test rakety, píše britský list

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Londýn

Administrativa bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy podle úterního tvrzení listu The Times nutila kabinet někdejšího britského premiéra Davida Camerona, aby stůj co stůj udržel v tajnosti okolnosti neúspěšného testu rakety schopné nést jadernou hlavici.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Prezident Barack Obama

Článek

Nedělník Sunday Times s odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného představitele královského námořnictva napsal, že červnová zkouška rakety Trident II D5 bez jaderné hlavice, podniknutá u břehů Floridy, odhalila „vážnou vadu“.

Střelu za 17 miliónů liber (532 miliónů korun) odpálila britská jaderná ponorka HMS Vengeance. Raketa se podle listu odklonila z dráhy a zamířila na USA.

Šlo údajně o katastrofální chybu, která vyvolala paniku v nejvyšším politickém a vojenském vedení.

Chyba v navádění?

Američané podle Timesů tlačili na britský kabinet, aby informace o selhání popřel. Přesně to také udělal v pondělí nynější britský ministr obrany Michael Fallon, podle něhož byla zkouška zcela úspěšná.

Příčinou selhání měl být americký systém navádění, vyráběný společností Lockheed Martin.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Britský premiér v demisi David Cameron

„Američané měli hrůzu z toho, že problém mohou mít i jiné jejich odpalovací systémy. Britské odpálení rakety bylo bez problému, potíž se objevila na americké straně,“ uvedl zdroj z britského ministerstva obrany.

Fallon sice v parlamentu tvrdil, že Británie má mimo veškerou pochybnost schopnost efektivního jaderného odstrašování, podle zdrojů však test zpochybnil spolehlivost a odstrašující sílu amerických arzenálů. Právě to se Obamův tým snažil utajit.

Kauza je ovšem mimořádně citlivá i v Británii. Premiérka Theresa Mayová, která byla v Cameronově vládě ministryní vnitra, se vyhnula odpovědi na otázku, zda o incidentu věděla, a odmítá to sdělit i nyní, kdy kauza pokračuje již třetím dnem.

Právě loni v červenci totiž poslanci po naléhání Mayové a pětihodinové rozpravě odhlasovali obnovu zastarávající flotily ponorek s jadernými střelami Trident.

Tento program si vyžádá nejméně 41 miliard liber (asi 1,2 biliónu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám