Hlavní obsah

Obama navštívil oblast zkázy po ničivém tornádu

Americký prezident Barack Obama v neděli přiletěl do státu Oklahoma, kde navštívil oblast zdevastovanou pondělním tornádem. Během návštěvy chce pohovořit s tamními lidmi, kterým živel převrátil životy naruby, a už poděkoval záchranářům. V nejpostiženějším městě Moore se večer uskuteční bohoslužba za oběti, chystá se také benefiční koncert.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Barack Obama navštívil město Moore zničené tornádem.

Článek

Hned po příletu Obama vyrazil v automobilu a v doprovodu oklahomské guvernérky Mary Fallinové na projížďku městem Moore. "Je zřejmé, že zdejší škody lze jen těžko pochopit," řekl Obama před sutinami domů a vraků aut v Moore. Kontrast k troskám tvořil například televizor a růžový dětský kočárek. Na hromadách sutin se rovněž skvěly tři americké vlajky.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Obama prochází městem zkázy.

Obamovi se tak naskytl pohled na zkázu, kterou po sobě živel zanechal v 27 kilometrů dlouhém pásu naprosté apokalypsy. "Vždy, když navštívím oblast, kterou zdevastovala přírodní pohroma jako tato, chci se ujistit, že každý chápe, že hovořím za celou zemi," prohlásil Obama.

"Američtí spoluobčané se za vás všude modlí, myslí na vás a chtějí pomoci. A já jsem tu jen poslem, který vám vzkazuje, že nejste sami," ujistil Obama.

Foto: ČTK/AP

Obama v Moore

Prezident se ve zdevastovaném městě má setkat s postiženými rodinami, z nichž mnohé kvůli tornádu přišly o střechu nad hlavou či o své blízké. Prezident chce mít informace o obnově města z první ruky, uvedl Bílý dům.

Foto: ČTK/AP

Obama v Moore

Tornádo si vyžádalo 24 mrtvých, včetně deseti dětí, a poničilo až 13 000 domů, vážně poškodilo jednu z místních nemocnic a přímo zasáhlo dvě školy. Zraněno bylo 377 lidí. Nejvíc řádění živlu odneslo město Moore, v němž žije kolem 41 000 lidí a které je vzdálené jen 16 kilometrů od Oklahoma City, metropole státu Oklahoma.

Obama v uplynulých dnech řekl, že se bude za zasažené obyvatele Oklahomy modlit. [celá zpráva]

Nedělní večerní bohoslužba v Moore otevřená široké veřejnosti se už ale má uskutečnit po odletu Obamy do Washingtonu.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Obama v Moore

Republikánská guvernérka Fallinová předem prozradila, že chce Obamovi za návštěvu poděkovat, ale také upozornit na to, že oblast potřebuje rychlou pomoc Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA). V první fázi prý vládní agentura odvedla skvělou práci při poskytování materiální a finanční pomoci.

Naznačila však, že se obává, aby federální pomoc vydržela i při odklízení sutin a obnově poničených čtvrtí.

"Vím, že všichni v Kongresu se intenzivně zajímají o to, co se stalo, a vím, že budou poskytnuty prostředky, pokud jde o obnovu," ujistil v neděli Obama. V té souvislosti také zdůraznil, že důležitá je i průběžná příprava a dostatečná materiální vybavenost záchranných složek.

Bílý dům už krátce po pondělní katastrofě přislíbil finanční pomoc postiženým lidem: zvažuje podporu dočasného bydlení či náhrady ztrát nepojištěného majetku. Nyní se chtěl Obama osobně přesvědčit, zda místní mají vše, co potřebují.

Další finanční pomoc obětem hodlají získat pořadatelé benefičního koncertu, který se v Oklahoma City bude konat ve středu. Jeho hlavní hvězdou bude místní rodák, zpěvák country Blake Shelton.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svědek natočil ničivé tornádo v OklahoměVideo: Reuters

Celkové škody přesahují dvě miliardy dolarů (asi 40 miliard korun). Tornádo dosahovalo v některých místech šířky až tří kilometrů a americký Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA) ho ohodnotil nejvyšším stupněm EF5 na Fujitově stupnici, která ničivost tornád měří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám