Hlavní obsah

Obama místo účasti na pohřbu hrál golf

– Washington
Novinky, rei

Polsko v neděli pohřbilo prezidentský pár, který s dalšími více než 90 lidmi zahynul při letecké nehodě u Smolenska. Pohřbu se měl zúčastnit i americký prezident Barack Obama, ale cestu nemohl uskutečnit kvůli prachu z islandské sopky Eyjafjallajokull. Obama se nečekaně volný den rozhodl zpestřit golfem. Vysloužil si za to kritiku deníku The Washington Times (WT).

Foto: Jonathan Ernst , Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Prezident se s dvojicí společníků vydal na green letecké základny Andrews. Rozhlasová stanice CBS jízlivě připomněla, že to byla již 32. hra Obamy od jeho nástupu do Bílého domu loni v lednu. Jeho předchůdce George W. Bush zvládl během osmi let v úřadu 24 her, než v roce 2008 oznámil, že s golfem přestane, aby vyjádřil účast s padlými v irácké válce.

Původně Obama plánoval přílet do Krakova, kde se pohřeb konal, v neděli odpoledne a za tři hodiny už měl město opouštět, aby byl doma nedlouho po půlnoci.

Americký prezident nebyl jediným předním státníkem, který na pohřeb nedorazil. Cestu na poslední chvíli zrušili i francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová. Český prezident Václav Klaus je a další představitele EU za to kritizoval. On sám do Krakova dorazil vlakem a autem. Dlouhé cesty autem podnikli i slovinský a rumunský prezident či estonský premiér.

Ke kritice Obamy se připojil i komentátor britského listu The Daily Telegraph Nile Gardiner. Uvedl, že je těžké si představit větší urážku truchlícího polského lidu. „Je to tvrdá facka klíčovému spojenci USA,“ napsal.

The Washington Times připomněl, že po havárii u Smolenska podepsali na polské ambasádě ve Washingtonu knihu s kondolencemi Obamův viceprezident Joseph Biden a ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám