Hlavní obsah

Obama mění imigrační politiku USA

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama představil v noci na pátek své změny v americkém imigračním systému. Podle něj se po jejich zavedení stane „správnějším a spravedlivějším”, prohlásil v televizním projevu. Změny mají od příštího jara ochránit skoro pět miliónů přistěhovalců před hrozbou vypovězení z USA, avšak Obamův postup vzápětí napadli jeho oponenti jako obcházení Kongresu.

Foto: Larry Downing, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

„Náš současný imigrační systém je rozbitý a každý to ví,” řekl Obama v televizním projevu a zdůraznil, že nastal čas vyvést ze stínu milióny přistěhovalců, kteří v zemi roky žijí bez platných dokladů a nad nimiž se ustavičně vznáší hrozba deportace, přestože tvrdě pracují a živí své rodiny.

Podtrhl, že nevyhlašuje žádnou amnestii, tou je podle něj současný stav, kdy milióny imigrantů neplatí žádné daně. Avšak není ani realistické očekávat deportace milionů lidí již dlouho žijících v USA, to by odporovalo americkému charakteru. „Jsme a vždy budeme národem přistěhovalců,” řekl prezident, který si podle svých slov řídil zdravým rozumem a vybral si střední cestu mezi krajnostmi.

Základní body Obamovy reformy
Tříletý odklad deportace dostanou přistěhovalci, kteří žijí více než pět let v USA a mají dítě s americkým občanstvím či povolením k trvalému pobytu.
Tito imigranti budou moci získat také pracovní povolení s platností na tři roky.
Nebudou mít hlasovací právo ani možnost zdravotního pojištění na základě Obamova zákona o zdravotní péči.
Žádost bude doprovázet poplatek a prověření prostředí, z něhož dotyčný pochází.
Zbaveni hrozby deportace budou lidé, které jejich rodiče přivezli před rokem 2010 jako nezletilé nelegálně do Spojených států.
Na americko-mexické hranici budou posílena bezpečností opatření.

Obamovy změny v imigračním systému podle BBC umožní téměř pěti miliónům z 11 milionů nelegálních přistěhovalců v USA uniknout hrozbě deportace.

„Splníte-li kritéria, budete moci vyjít ze stínu a uspořádat si své záležitosti v souladu se zákonem,” vzkázal.

Obamovy změny

Nejvýraznější dopad by mělo mít opatření umožňující od příštího jara přistěhovalcům, žijícím více než pět let v USA a s dítětem narozeným v USA či s potomkem s povolením pobytu, získat tříleté pracovní povolení. „Není to ani záruka udělení občanství, ani právo se zde nastálo usadit,” upozornil Obama.

„Pokud jste zločinec, budete vypovězen. Pokud se chystáte vstoupit do USA nelegálně, vzrostly vyhlídky, že budete dopadem a vypovězen,” zdůraznil. Přislíbil, že deportace se zaměří na přistěhovalce, kteří nedávno nelegálně překročili americké hranice, na zločince a členy gangů, a ne na rodiny, děti a jejich matky.

Za „krok správným směrem” označilo Obamovy přísliby sdružení Dream Action Coalition, bojující za práva přistěhovalců. Avšak chtělo by od prezidenta, aby udělal ještě více: „Jaká bude budoucnost milionů přistěhovalců bez dokladů, kteří neplní kritéria?”

Obama ohlásil změny imigrační politiky poté, co republikáni ve Sněmovně reprezentantů zablokovali návrh příslušného zákona, vypracovaný zákonodárci z obou stran a schválený loni Senátem. Obama  už po listopadových kongresových volbách varoval, že pokud nedojde k dohodě o imigrační politice, prosadí zákon sám ještě před nástupem nového Senátu, kde už demokraté nemají většinu.

Kritika republikánů

„Takto naše demokracie nefunguje. Prezident řekl, že není ani král, ani císař, ale chová se tak,” oponoval Obamovi republikánský předseda sněmovny John Boehner. Podle něj si Obama „zahrává s ohněm”, postupuje protiprávně a přichází i o zbývající věrohodnost.

Další republikánský zákonodárce Michael McCaul označil Obamova opatření za „protiústavní” a „ohrožující demokracii”. Senátor John McCain i další politici zmiňují možnost napadnout Obamovy kroky u soudů. „Imigrace je otázka, která by se měla projednávat a řešit se zástupci lidu, a ne dekrety,” řekl McCain.

Bílý dům uvedl, že prezident využil své pravomoci při prosazení imigrační reformy podobně, jak před ním činili republikánští prezidenti Ronald Reagan a George Bush. Republikán George Bush se také snažil změnit imigrační politiku, ale narazil u vlastní strany.

Obamovy kroky nicméně podle BBC nejdou tak daleko jako nepřijatý zákon, který by miliónům přistěhovalcům nabídl vyhlídku na získání amerického občanství.

Sám Obama svým kritikům v Kongresu, zpochybňujícím prezidentovu autoritu při vylepšování imigračního systému, vzkázal, že koná tam, kde Kongres konat neuspěl - a má pro ně jedinou odpověď: „Schvalte zákon”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám