Hlavní obsah

Obama má desetiprocentní náskok před Clintonovou

Novinky, aš, Novinky, CNN, BBC, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW HAMPSHIRE

Kandidáti demokratické i republikánské strany se do posledního okamžiku snažili získat na svou stranu voliče v americkém státu New Hampshire, kde se v úterý tradičně konají první primárky. V nich se bude rozhodovat, kdo bude nakonec bojovat o křeslo amerického prezidenta. Demokratická senátorka Hillary Clintonová na Baracka Obamu už deset procent. Vyrovnanější je situace mezi republikány.

Článek

Podle v pondělí zveřejněného průzkumu Zogbyho institutu, provedeného po sobotních televizních debatách, vede mezi demokraty illinoiský senátor Barack Obama s podporou 39 procent dotázaných o deset procentních bodů před manželkou někdejšího amerického prezidenta Billa Clintona. Té by dalo svůj hlas 29 procent respondentů. Třetí mezi demokraty je bývalý senátor ze Severní Karolíny John Edwards, který v předvolebních shromáždění v Iowě překvapivě odsunul Clintonovou na třetí místo.

Hillary Clintonová ale oznámila, že ani porážka v New Hampshiru by ji neodradila od boje o nominaci. "Cokoliv se zítra stane, budeme pokračovat," řekla senátorka v pořadu televize CBS Early Show. "A budeme pokračovat až do konce tohoto procesu 5. února.“ V ten den se konají primární volby v celkem 22 státech včetně Kalifornie nebo New Yorku.

Preference demokratů
Barack Obama39 %
Hillary Clintonová29 %
John Edwards19 %
Zdroj Zogby

„Vždycky jsem věděla, že tohle budou velmi těsné, tvrdě vybojované volby a jsem na to připravená," dodala bývalá první dáma s tím, že téma její kampaně se nemění: „Mluvíme o změně, když jsem nahoře, mluvíme o změně, když jsme dole. Tato změna musí být provedena.“

Před primárkami se ale přitvrzují výpady mezi demokraty. Clintonová napadla Obamu, že jeho názory nejsou jednotné. Obama na to reagoval slovy, že vždy byl „konzistentní“ ve svých názorech, což mu potvrdil i John Edwards: „Neslyšel jsem tyto výpady od senátorky Clintonové, když byla v čele. Když teď není, slyšíme je.“

Vyrovnaný tábor republikánů

V táboře republikánů dávají průzkumy největší šance politickému veteránovi Johnu McCainovi, jež je má podle různých průzkumu náskok čtyř až šesti procentních bodů před milionářem a bývalým guvernérem státu Massachusetts Mittem Romneyem, který o víkendu vyhrál jasně ve Wyomingu.

McCain, jenž v roce 2000 v newhampshireských primárkách vyhrál, by letos dostal mezi 32 a 34 procenty a Romney mezi 26 až 30. Třetí je vítěz z Iowy, bývalý arkansaský guvernér Mike Huckabee se 14 procenty, kterého podporuje herec Chuck Norrris. Bývalý newyorský starosta Rudy Giuliani propadá, neuspěl ani v Iowě, ani ve Wyomingu a v New Hampshire mu průzkum přisuzuje devět procent. Giuliani New Hamsphire vypustil a soustředí se Floridu a na velké státy, kde se rozhoduje 5. února.

Preference republikánů
John McCain34 %
Mitt Romney29 %
Mike Huckabee14 %
Rudy Giuliani9 %
Ron Paul6 %
Duncan Hunter1 %
Fred Thompson1 %
Zdroj Zogby

McCain a a Huckabee se shodli v kritice Romneyho. Překvapení se však nedají vyloučit, protože asi 40 procent voličů v New Hampshire jsou tzv. nezávislí, tedy lidé, kteří nejsou svázání ani s demokraty ani s republikány.

Profily kandidátů
Barack Obama
Michael Huckabee

Spekulace, že by do voleb mohl zasáhnout jeho nástupce Mike Bloomberg, vzrostly poté, co se současný starosta se zúčastnil setkání demokratických i republikánských politiků.

Reklama

Související články

Obama bojuje s Clintonovou o nominaci

V USA ve čtvrtek začínají primárky, které rozhodnou, koho američtí demokraté a republikáni letos vyšlou do boje o prezidentské křeslo. Kolotoč voleb začne...

PROFIL: Barack Hussein Obama

Černošského senátora z Illinois Baracka Obamu řadily průzkumy v roce 2007 mezi přední demokratické kandidáty na post příštího amerického prezidenta. Obama...

Výběr článků

Načítám