Hlavní obsah

Obama kličkuje kolem stažení z Iráku

Novinky, aš, Novinky, ABC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN DIEGO

Republikáni obvinili demokratického kandidáta na amerického prezidenta Baracka Obamu, že kličkuje kolem stahování vojáků z Iráku. Obama v sobotu prohlásil, že zřejmě během měsíce přehodnotí svůj plán stáhnout bojové jednotky během 16 měsíců, s nímž původně přišel.

Foto: Jason Reed, Reuters

Barack Obama během jednoho ze svých proslovů.

Článek

Plán byl tvrdě kritizován armádou, protože, byl příliš schematický a nevycházel z potřeb bojových jednotek. „Neočekávám, že stažení bude úplně hladké,“ uvedl Obama a dodal, že je potřeba i diplomatického úsilí a současně, že je nutné zajistit bezpečnost sunnitů i jejich adekvátní podíl na vládě.

Kritiku republikánů odráží slovy, že by se měli podívat do vlastních řad a na vlastní sliby. Irácká vláda se nedohodla s Američany na smlouvě o dlouhodobé přítomnosti amerických jednotek na svém území. I irácký premiér Núrí Málikí se vyslovil, aby byl stanoven termín stahování vojsk.

Obama při té příležitosti nabádal, že vláda prezidenta George Bushe by měla dostát svému slibu. Tvrdila, že až budou Iráčani chtít odchod amerických jednotek, tak jim USA vyhoví.

Obama také plánuje cestu do Iráku, kde chce jednat s iráckým premiérem Núrím Málikím o aktuální situaci. Míní navštívit i Afghánistán. Pojedou s ním demokratický senátor Jack Reed a republikánský senátor Chuck Hagel.

Obama se do republikánů pustil i kvůli současné ekonomické situaci USA. Má mírné pochybnosti, že země je v recesi. Podle něj není nutný další balíček ekonomických stimulů, i když v sobotu zkrachovala velká hypoteční banka IndyMac a minulý týden se propadly akcie ústavů Freedie Man a Fannie Mae.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám