Hlavní obsah

Právník zveřejnil dosud neznámé video ze zákroku na Floyda

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právník rodiny George Floyda v neděli zveřejnil dosud nepublikované záběry policejního zákroku, po němž americký černoch 25. května zemřel. Na záznamu je vidět, jak svědci zákroku žádají jednoho z policistů Tou Thaa, aby zakročil a zasáhl proti kolegovi Dereku Chauvinovi, který Floydovi téměř devět minut klečel na krku a minimálně tím přispěl k jeho smrti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nové záběry policejného zákroku na George Floyda Video: Novinky, KameraOne

 
Článek

„Myslíš, že je tohle v pohodě? Vždyť se vůbec nehejbe. Zkontroluj mu puls, ani jednou se nepohnul,“ křičí na videu muž, který je patrně autorem záznamu.

Bezmála čtyřminutové video zachycuje incident, jenž rozpoutal rasové nepokoje na několika kontinentech, z trochu jiného úhlu než dosud publikované záběry. Liší se především tím, že usvědčují policistu Thaa z toho, že nedal na prosby svědků, nezkontroloval Floydovi puls včas a nepřesvědčil kolegu, aby mu přestal klečet na krku.

Zemřel pro dvacet dolarů

Ke zmiňovanému incidentu došlo 25. května v největším městě státu Minnesota Minneapolisu. Policisté chtěli zatknout 46letého černocha George Floyda, kterého pokladní ve večerce podezíral, že mu chce zaplatit falešnou 20dolarovou bankovkou.

Po zakleknutí při zatýkání v USA zemřel černoch už loni, policie teď ukázala video

Amerika

Muž se bránil vsazení do policejního auta a poukazoval na svou klaustrofobii, při strkanici upadl a policista Derek Chauvin ho zaklekl takovým způsobem, že mu kolenem zablokoval krk a patrně přiškrtil dýchací cesty. „Nemůžu dýchat, prosím, prosím,“ křičel černoch. Strážník Chauvin ale stisk nepovolil, klečel na muži 8 minut a 46 sekund. Zhruba hodinu na to byl Floyd v nemocnici prohlášen za mrtvého.

Udělejte si obrázek sami: Takhle probíhal policejní zákrok na černocha Floyda

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám