Hlavní obsah

Newyorská radnice zruší vězení na Rikers Islandu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Newyorská radnice se rozhodla zrušit vězeňský komplex na ostrově Rikers Island, známý po celých USA pro vetchou infrastrukturu, časté výbuchy vězeňského násilí, drogové delikty a v minulých letech i pro chronickou přeplněnost. Nákladem 8,7 miliardy dolarů (200 miliard Kč) bude komplex Rikers Island zrušen a ostrov bude veřejně přístupný.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Vězeňský komplex na ostrově Rikers Island

Článek

„Rikers Island je symbol brutality a nelidskosti a je načase ho jednou provždy zavřít,“ řekl radní Corey Johnson novinářům. „Nepřeháním, když řeknu, že hlasování o jeho osudu bylo pro mnohé z nás nejdůležitějším v životě,“ dodal.

Na ostrově Rikers Island, který spojuje most s newyorskou čtvrtí Queens, si nyní odpykává trest asi 7000 vězňů, jejich počet se vlivem klesající zločinnosti a změny vazebních zákonů snižuje. Před dvaceti lety to bylo 20 tisíc vězňů. Od loňska nesmějí být na ostrově internováni nezletilí.

Foto: Bebeto Matthews, ČTK/AP

Vězeňský komplex na ostrově Rikers Island

Kromě vězení na Rikers Islandu zruší radnice i věznice ve čtvrtích Manhattan, Brooklyn a Bronx. „Nejsou sice tak 'slavné' jako Rikers Island, ale jsou v nich stejně hrozivé podmínky,“ řekl Johnson. V New Yorku pak vzniknou čtyři moderní věznice s mnohem humánnějšími životními podmínkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám