Hlavní obsah

Nevzdáme se. Kamioňáci blokují příjezd do Kanady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Kanadští kamioňáci už od konce ledna protestují proti povinné karanténě pro neočkované. Kromě Ottawy ochromili chod dalších měst a zaměřili se také na stěžejní body dopravy mezi Kanadou a Spojenými státy. Neprůjezdný zůstal například nejrušnější most mezi oběma státy, od středy je částečně průjezdný směrem do USA.

BEZ KOMENTÁŘE: Kanadští řidiči kamionů blokují most vedoucí do USAVideo: WXYZ, AP

 
Článek

Ambassador Bridge spojuje kanadský Windsor s americkým Detroitem a od pondělí byl zcela neprůjezdný v obou směrech. Podle policie ve Windsoru už se dá částečně projíždět směrem do USA, ale řidiči by měli očekávat dlouhá zdržení. „Pokud můžete, mostu se vyhněte,“ dodala policie.

Ambassador Bridge je stěžejní dopravní tepnou spojující Kanadu se Spojenými státy. Denně tudy za normálních okolností projede kolem osmi tisíc nákladních vozidel.

Soud zakázal kanadským kamioňákům na protestech troubit

Zahraniční

Most pak zajistí přibližně 27 procent obchodu mezi Kanadou a Spojenými státy, který ročně činí zhruba 400 miliard dolarů (8,5 bilionu korun).

Řidiči kamionů se zaměřili také na další přechod mezi Kanadou a USA v Coutts v Albertě, což je v podstatě vstupní přístav do americké Montany.

Foto: Profimedia.cz

Kanadští kamioňáci blokují Ambassador Bridge.

Kanadským kamioňákům se nelíbí povinnost nechat se očkovat, respektive fakt, že nebudou-li očkovaní, budou při návratu ze Spojených států muset podstupovat testy a karanténu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Řidiči kamionů blokují hlavní hraniční přechod mezi Kanadou a USA.

„Nevzdáme to, dokud tyto podmínky Kanada nezruší. Přijíždějí sem další řidiči a budeme na vládu tlačit tak dlouho, dokud to půjde,“ uvedl jeden z kamioňáků Jack Dyck.

Ottawa vyhlásila nouzový stav. Demonstranty nezvládá

Zahraniční

„Očkovat se nenechám, rodinu mám, dům taky, tak jsem se rozhodl na pár týdnů skončit. Tři týdny teď dělám jenom tohle (protestuji), snad tu povinnost zruší a budu se moci vrátit do práce,“ dodal.

V hlavním městě Ottawě, která se stala centrem protestu kamioňáků, policie v úterý zatkla 23 lidí z nezákonné demonstrace. Rozdala pak dalších 1300 pokut souvisejících s protesty.

Reklama

Výběr článků

Načítám