Hlavní obsah

Není ve vegetativním stavu, dítě si necháme, tvrdí příbuzní nemohoucí rodičky v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phoenix

Šokující prohlášení vydala rodina ženy nacházející se podle lékařů ve vegetativním stavu, která na konci prosince loňského roku porodila ve Phoenixu v USA zdravého chlapce. Rodina uvedla, že pacientka ve vegetativním stavu není. Její intelektuální schopnosti jsou sice nulové a nemůže mluvit, ale částečně prý pohybuje údy, hlavou a krkem. Reaguje na zvuk a je schopna obličejových gest. Informovala o tom agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zatčení muže v souvislosti s porodem nemohoucí ženy v pečovatelském ústavu v USAVideo: Reuters

 
Článek

Rodina současně oznámila, že se o dítě, které přišlo na svět loni 29. prosince, postará.

Mladá žena byla v pečovatelském ústavu Hacienda HealthCare přes deset let. O její zdravotní stav se měl starat pečovatel - šestatřicetiletý Nathan Sutherland. Právě jeho policie ve středu zadržela kvůli podezření ze znásilnění nemohoucí ženy. K jeho zatčení podle AP vedla analýza DNA. [celá zpráva]

Foto: Handout, Reuters

Nathan Sutherland

Zvláštní je, že Sutherland byl vzápětí z vazby propuštěn na kauci půl milionu dolarů (11 milionů korun) vyplacených v hotovosti. K obvinění se nevyjádřil. Muž dosud nebyl trestán, podle obhájců je to rodinný typ a otec několika malých dětí. Ze zaměstnání byl ale propuštěn.

Televize News Channel 9 uvedla, že lékaři a pečovatelé o těhotenství ženy údajně nevěděli do chvíle, než začala rodit. Zpočátku nechápali, proč pacientka začala sténat. Poslední lékařskou prohlídku absolvovala žena loni v dubnu. [celá zpráva]

Ústav událost označil za „hluboce znepokojivý incident“ a ze svých funkcí odešlo vedení ústavu a část ošetřujících lékařů.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Pečovatelký ústav Hacienda HealthCare ve Phoenixu.

Vegetativní stav, do něhož žena údajně upadla v dětství po pádu do vody, je porucha vědomí, při níž pacient nereaguje na podněty okolí, má však otevřené oči a fungují u něj kmenové reflexy včetně dýchání a krevního oběhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám