Hlavní obsah

Nebyl čas na nic, těla byla všude. Přeživší popsali řádění přírodního živlu v Kolumbii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mocoa

Nejen o domovy, ale i o příbuzné a známé přišli obyvatelé města Mocoa na jihozápadě Kolumbie. Přeživší popsali, jak silné deště vyvolaly sesuvy půdy. O život kvůli tomu přišlo 254 lidí a další dvě stovky se pohřešují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sesuvy půdy v Kolumbii mají přes 200 obětíVideo: AP

 
Článek

Počet obětí dosáhl 254, uvedla BBC s odvoláním na kolumbijské úřady. Na 1100 vojáků a policistů pátrá po dvou stovkách nezvěstných Na 400 osob bylo zraněno.

Devětadvacetiletý Eduardo Vargas řekl, že usnul spolu s ženou a sedmiměsíčním potomkem, než jej probudilo bušení sousedů na dveře. Rychle popadl rodinu a uprchli na kopec, zatímco lidé v panice křičeli.

"Nebyl čas na nic," řekl agentuře AP. Vargas, jeho rodina a dva tucty dalších uprchlíků mohli jen sledovat zkázu svých domovů, než jim vojáci pomohli sestoupit z kopce. Z domova jim nic nezbylo. "Bohudíky jsme naživu," dodal.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Na místě pomáhají vojáci.

Foto: Cesar Carrion, ČTK/AP

Město Mocoa na leteckých záběrech.

Oscar Londono se marně pokoušel celou noc dovolat rodičům své ženy, bydlícím přímo u řeky. Když se k nim ráno vydal, zjistil, že zmizely celé ulice. Cestou narazil na mrtvolu mladé ženy v minisukni a černé blůze. Pokoušel se jí nahmatat tep, ale marně. "Těla byla všude okolo," vylíčil. Příbuzné ale našel živé: "Bylo to shledání plné slz."

"Má tchyně se taky pohřešovala, ale našli jsme ji živou dva kilometry odtud. Byla zraněná na hlavě, ale při vědomí," řekl Mario Usale (42), pátrající v troskách po tchánovi.

Bláto a usazeniny se navalily na domy

Neštěstí se stalo ve městě Mocoa s přibližně 40 000 obyvateli, správním středisku provincie Putumayo, která leží poblíž hranice s Ekvádorem. Sesuvy vyvolaly silné deště v noci na sobotu místního času, které rozvodnily několik řek. Bláto a usazeniny se následně navalily na domy a ulice v Mocoa.

Zatímco ředitel záchranářů Červeného kříže César Urueña uvedl jako poslední bilanci 206 obětí na životech, 202 zraněných a 220 pohřešovaných, armádní komuniké podle agentury Reuters hovoří o 254 mrtvých, čtyř stovkách raněných a dvou stovkách nezvěstných.

Podle starosty města je Mocoa "zcela odříznutá" od světa, bez elektřiny a vody. Zničen je i starostův dům. "Bahno sahá až po střechu," konstatoval José Antonio Castro v rozhlase.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záchranné práce v Kolumbii.

Foto: ČTK/AP

Na místě pomáhají vojáci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám