Hlavní obsah

NATO zvyšuje kvůli Rusku leteckou pohotovost

Aktualizováno

Kvůli vzrůstající aktivitě ruských vzdušných sil ve východní Evropě zvyšuje Severoatlantická aliance (NATO) leteckou pohotovost. Ve čtvrtek to v Aténách oznámil šéf aliance Jens Stoltenberg. Podle něj Rusko letos ztrojnásobilo počet letů podél východní hranice aliance, čímž vážně podkopává důvěru vybudovanou za poslední desetiletí.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Nový generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

Stoltenberg řekl, že NATO "je stále ostražité a připravené reagovat". "Zvyšujeme letecký dohled kvůli nárůstu leteckých aktivit, které vidíme od Ruska," dodal.

Šéf NATO také znovu vyzval Moskvu, aby stáhla své síly z Ukrajiny, a kritizoval záměr proruských separatistů na východě Ukrajiny uspořádat vlastní volby.

Bruselské sídlo NATO již ve středu oznámilo, že Severoatlantická aliance v posledních dvou dnech uskutečnila několik leteckých zákroků poté, co zaznamenala intenzivní aktivitu ruského letectva v evropském vzdušném prostoru.

NATO vzlétlo ke čtyřem skupinám letadel

Letouny zemí NATO vzlétly na čtyřech různých místech proti čtyřem skupinám ruských vojenských letadel, která operovala v oblastech Baltského moře, Severního moře a Černého moře, uvedlo v prohlášení NATO. Ruská strana nesdělila letový plán a její letadla neudržovala žádný kontakt s civilním letectvem, což podle aliance představovalo riziko pro civilní lety.

Do bezpečnostních leteckých misí vyslaných k ruským strojům nad Evropou se zapojily armády Norska, Británie, Portugalska, Německa a Turecka, dodala aliance.

Napětí mezi spojenci NATO a Rusem stouplo kvůli ukrajinské krizi. Moskva nejprve v březnu přes zahraniční protesty anektovala ukrajinský Krym, poté podle Západu začala podporovat proruské povstalce na východě Ukrajiny v jejich ozbrojeném střetnutí s Kyjevem. Rusko kvůli postupu na Ukrajině čelí mezinárodním sankcím.

Reklama

Výběr článků

Načítám