Hlavní obsah

Natáčení Baldwinova filmu se někdo snažil úmyslně sabotovat, říká právník zbrojířky

Washington

Hannah Gutierrezová-Reedová, zbrojířka filmu Rust, během jehož natáčení herec Alec Baldwin omylem zastřelil kameramanku Halynu Hutchinsovou, se chovala zodpovědně a svou roli brala velmi vážně, uvedl její právník Jason Bowles. V rozhovoru pro Good Morning America řekl, že se film někdo snažil sabotovat propašováním ostrých nábojů na scénu.

Foto: Kevin Mohatt, Reuters

Natáčení filmu Rust na ranči Bonzana Creek v Novém Mexiku

Článek

„Hannah nikdy nepovažovala za dobrý nápad vložit ostré náboje mezi cvičné. Otázkou zůstává, kdo je tam tedy dal,“ řekl Bowles.

Právník svou mandantku hájil také před zjištěními médií, která uvedla, že Gutierrezová-Reedová měla problémy s bezpečností na place už v minulosti. Svou práci podle Bowlese brala naopak velmi vážně a ohledně bezpečnostních protokolů byla mimořádně opatrná.

Bezpečnost nepodcenili, hájí štáb po tragédii Baldwin a kostymérka filmu

Svět

Čtyřiadvacetiletá zbrojířka o zbraních a zacházení s nimi poučovala také samotného Baldwina. „Několikrát zdůrazňovala, aby nikdy nemířil zbraní na člověka, a také bojovala za to, aby proběhlo více výcviků ohledně zacházení se zbraněmi,“ tvrdil Bowles.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Co se stalo na natáčení filmu Rust, při kterém herec Alec Baldwin zastřelil kameramanku Halynu HutchinsovouVideo: Reuters

Rozporuplná vyjádření

Deník Daily Mail nicméně zpochybňuje některá vyjádření související se zbrojířkou. V přísežném prohlášení totiž šerifovi úřadu v Santa Fe v Novém Mexiku, kde k nešťastnému úmrtí došlo, sdělila, že před osudnou střelbou zamkla zbraň do sejfu, než se vydala na oběd.

Animace: Jak herec Baldwin zastřelil kameramanku Hutchinsovou

Amerika

Další z jejích právníků, Robert Gorence však tohle vysvětlení sám zpochybnil. V rozhovoru pro The New York Times totiž uvedl, že Gutierrezová-Reedová nabila zbraň před scénou cvičnými náboji a poté přes ně položila ponožky, což mělo zabránit tomu, aby kdokoli z kolemjdoucích zbraň zvedl. Až poté měla zbrojířka odejít na oběd.

Gorence tehdy také dodal, že na místě nebyla neustále přítomná ochranka, protože „se nepoužívaly ostré náboje“.

Oba právníci se ale nezávisle na sobě shodli na tom, že je pozornost na Gutierrezovou-Reedovou upřena neprávem.

Na place Baldwinova filmu se našly stovky nábojů –⁠ i ostrých. Stíhání herce je stále ve hře

Zahraniční

Bowles ve středečním rozhovoru v televizi ABC o sabotáži hovořil několikrát ve spojitosti se špatnými pracovními podmínkami či dlouhým dojížděním do hotelu.

„Věřím, že to někdo udělal, aby se jeho názoru dostalo pozornosti. Důvodem je, že ti lidé pracovali 12 až 14 hodin denně a museli dojíždět na hotel zhruba hodinu cesty. Byli nešťastní,“ řekl Bowles.

Informace o ztížených pracovních podmínkách ale odmítla například kostymérka filmu Teresa Magpaleová Davisová a na svém Instagramu její vyjádření sdílel sám Baldwin.

Baldwin zastřelil kameramanku Halynu Hutchinsovou 22. října při natáčení scény filmu Rust na ranči Bonzana Creek v Novém Mexiku revolverem, který sloužil jako rekvizita a měl obsahovat pouze slepé náboje. Zranil také poblíž stojícího kameramana Joela Souzu, který byl krátce po vyšetření z nemocnice propuštěn.

Halyna Hutchinsová
Narodila se v roce 1979 na Ukrajině a věnovala se žurnalistice, kterou v Kyjevě vystudovala. Poté ji zlákal film, spolupracovala s několika dokumentárními produkcemi v Evropě, než se přestěhovala do Los Angeles. V roce 2013 se přihlásila na Americký filmový institut a magisterský program dokončila o dva roky později.
Podílela se na více než 30 filmech, točila především oceňované nezávislé filmy. Pracovala na dramatu Blindfire, hororu The Mad Hatter nebo komedii To the New Girl.
Sama sebe označovala za neklidného snílka. Zemřela ve čtvrtek 21. října poté, co ji zasáhla kulka ze zbraně, která měla při natáčení filmu Rust sloužit jako rekvizita.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám