Hlavní obsah

NASA probudila sondu mířící k Plutu. Po devíti letech urazila 4,8 miliardy kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) probudil ze spánku sondu New Horizons mířící k Plutu. Zařízení po svém vypuštění před devíti lety urazilo 4,8 miliardy kilometrů. Vědci doufají, že pomůže objasnit podmínky na ledové trpasličí planetě, o níž se toho příliš neví.

BEZ KOMENTÁŘE: Start sondy New Horizons a animace její cesty sluneční soustavouVideo: NASA

 
Článek

„Technicky vzato to byla rutina, protože tuto proceduru už jsme dříve provedli mnohokrát. Ze symbolického hlediska je to ale velká událost. Značí to začátek našich operací před doletem k Plutu,“ uvedl manažer projektu Glen Fountain.

Sonda byla naprogramována tak, aby se přepnula do aktivního módu v sobotu v 21:00 hodin středoevropského času. Akce proběhla podle plánu. Potvrzení o probuzení New Horizons dorazilo na Zemi z velké vzdálenosti o téměř čtyři a půl hodiny později.

Foto: Science@NASA/Handout, Reuters

Umělecké vyobrazení sondy New Horizons směřující k Plutu

Inženýři z NASA sondu preventivně probouzeli nejméně dvakrát do roka, aby zkontrolovali její zařízení a procvičovali budoucí manévry v sousedství Pluta. Tentokrát už se ale New Horizons do stavu hibernace nevrátí, protože už 15. ledna začne s pozorováním Pluta, i když pořád ještě zpovzdálí. V tuto chvíli se nachází 260 miliónů kilometrů od ledové planety.

Sonda urazila dvě třetiny své cesty v režimu hibernace. Pouze několik jejích přístrojů pracovalo bez ustání a zaznamenávalo informace o meziplanetárním prostoru a částicích slunečního větru.

Záhadné Pluto

Ačkoliv je Pluto součástí sluneční soustavy a objeveno bylo už v roce 1930, moc se toho o něm vzhledem k jeho vzdálenosti neví. Teprve v 90. letech si astronomové uvědomili, že je součástí komplexního systému desetitisíců těles v oběžné dráze Neptunu zvaného Kuiperův pás.

Oběžná dráha Pluta, na jehož povrchu panuje teplota minus 230 stupňů Celsia, se vychyluje tak, že někdy bývá ledová planeta blíže Slunci než Neptun.

V roce 2006 bylo na kongresu v Praze Pluto vyřazeno z kategorie planet a zařazeno mezi trpasličí planety.

Sonda New Horizons má první snímky Pluta zaslat na Zemi v druhé polovině ledna. V červenci pak bude záhadnému Plutu vůbec nejblíže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám