Hlavní obsah

Národní garda popírá nasazení „tepelného paprsku” při rozhánění davu

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Národní garda odmítla, že by při rozhánění demonstrantů před Bílým domem použila 1. června speciální zařízení pro zvládání davu, jako je tzv. „tepelný paprsek“ nebo zvukové dělo. O jejich možném nasazení mluvil příslušník americké armády, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Červnová demonstrace před Bílým domemVideo: AP

 
Článek

Major Národní gardy Adam DeMarco sdělil Sněmovně reprezentantů, že se na záležitost ptal velitele vojenské policie v oblasti federálního hlavního města. Dostalo se mu odpovědi, že ani zvukové dělo, tedy akustické zařízení schopné přenášet zvuk o velké intenzitě na dálku, ani „aktivní systém odpírání přístupu” označovaný jako tepelný paprsek nemají gardisté ve výbavě.

Pokud by se tato zařízení použila, jak tvrdil zdroj z armády, představovalo by to výraznou páku při zvládání davu. Ministerstvo obrany nařídilo, že příslušníci gardy nemají na rozdíl od policistů do Washingtonu chodit ozbrojení.

Zlí psi a zbraně. Trump hrozil demonstrantům před Bílým domem

Amerika

Aktivní systém odpírání přístupu vyvinula armáda před dvaceti lety. Do roku 2007 se o něm nevědělo. Vysílá velké množství tepelné energie a vyvolává u lidí pocit horkosti nebo žáru. Byl vyvíjen jako zařízení, které má sloužit k rozhánění davu, aniž by zabíjelo. Zřejmě se nikdy nepoužilo, protože vyvolávalo vážnější popáleniny, než se čekalo. Navíc by se při nasazení ve válečných zónách těžko rozlišovalo, kdo jsou nepřátelé a kdo nevinní civilisté.

Zvukové dělo, tedy akustické zařízení dalekého dosahu (LRAD) vysílá hlasitý zvuk, který má rozehnat dav. Objednalo si ho americké námořnictvo, aby jím mohlo varovat jiné lodě, které se přibližují.

Trump nařídil mobilizaci všech civilních i vojenských sil proti demonstrantům

Amerika

DeMarco vypovídal před výborem Sněmovny reprezentantů, který vyšetřoval použití síly proti davu na náměstí Lafayette, v červenci. Nynější vyjádření je z písemných odpovědí na doplňující otázky.

Náměstí Lafayette bylo vyčištěno od demonstrantů protestujících proti policejnímu násilí na černoších krátce před příchodem prezidenta Donalda Trumpa, jenž se tam šel vyfotografovat před historickým kostelem.

Trump v době silných protestů nechával zapojovat do zásahů Národní gardu, což je rezerva amerických ozbrojených sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám