Hlavní obsah

Náhodný objev může způsobit ekologický obrat. Vědci umí měnit CO2 na etanol

Novinky, jem
Oak Ridge

Američtí vědci objevili postup, jak přeměnit oxid uhličitý na etanol. Náhodou objevená metoda dokáže zabít dvě mouchy jednou ranou - mohla by využít nadprodukce nejvýznamnějšího plynu přispívajícího ke skleníkovému efektu a zároveň poskytnout nový a snadno dostupný zdroj energie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vezmeme oxid uhličitý, tedy odpadní látku vznikající při spalování, a tento proces převrátíme, takže získáme užitečné palivo,“ vysvětlil Adam Rondinon z americké Národní laboratoře Oak Ridge na jejím webu.

Metoda využívá složitou elektrochemickou reakci miniaturních částic uhlíku, mědi, dusíku a elektřiny. Postup spočívá ve vkládání nanočástic mědi do dusíkem potažených uhlíkových materiálů. Výsledkem je etanol v koncentraci 63 procent. Běžně přitom při podobných reakcích vzniká různorodá směs látek v malé koncentraci, stojí dále na stránkách laboratoře Oak Ridge.

„Poněkud náhoda”

„Poněkud náhodou jsme našli materiál, který takto funguje. Snažili jsme se dospět k prvnímu kroku reakce, ale pak jsme zjistili, že ten katalyzátor (látka ovlivňující chemickou reakci - pozn. red.) celou reakci zajistí sám,“ uvedl dále Rondinon.

Vědci přitom předpokládali, že v několika krocích získají metanol. „Etanol byl překvapení. Je extrémně složité získat prostřednictvím jediného katalyzátoru v jediném kroku z oxidu uhličitého etanol,“ vysvětlil ještě Rondinon.

Reakce probíhá ve vodě při pokojové teplotě. To této technologii předznamenává široké využití. Například uskladnění energie získané z větrných či slunečních elektráren.
Výzkumník Adam Rondinon z Národní laboratoře Oak Ridge

Samotný proces přeměny oxidu uhličitého na etanol není nový. Až doposud to ale věda uměla jen s použitím velkého množství drahých kovů, jako je platina. Nová metoda ale využívá částečky o velikosti 50 až 80 nanometrů. Nanometr je miliardtina metru, tedy miliontina milimetru. Elektřina, uhlík, měď i dusík jsou přitom snadno dostupné výchozí suroviny.

„Využitím běžných materiálů a jejich kombinací s nanotechnologií jsme přišli na to, jak s omezenou vedlejší reakcí dospět tam, kam jsme chtěli. Reakce probíhá ve vodě při pokojové teplotě. To této technologii předznamenává široké využití. Například uskladnění energie získané z větrných či slunečních elektráren. Takový proces vám umožní využít přídavný přebytek elektřiny k získání a uchovávání etanolu,“ shrnul Rondinon hlavní přínos objevu jeho týmu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám