Hlavní obsah

Můžeme za nejtragičtější požár v historii Kalifornie, přiznal elektrárenský gigant

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sacramento
Aktualizováno

Americká energetická společnost Pacific Gas & Electric (PG&E) se přiznala, že nejničivější kalifornský požár, který si vyžádal v roce 2018 celkem 84 obětí, způsobila závada na jejím zařízení. Vinu přiznala během úterního soudního slyšení. Bude ji čekat několikamilionová pokuta, ale nikdo nepůjde do vězení, uvedla stanice BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lesní požáry v Kalifornii v listopadu 2018Video: Reuters

 
Článek

Požár nazvaný Camp Fire (podle místa vzniku požáru) propukl v listopadu 2018, když se ulomil jeden z držáků vedení na skoro sto let starém stožáru. Drát vysokého napětí spadl na zem a jiskry zapálily suchý porost v pohoří Sierra severně od San Franciska.

Foto: Noah Berger, ČTK/AP

Oheň zničil městečko Paradise

Požár se rychle šířil, zpustošil 550 km čtverečných a 10 000 budov zničil, včetně celého městečka Paradise. Jeho obnova potrvá nejméně deset let. Při požáru zemřelo 84 lidí, zejména starších a invalidních, kteří si včas neuvědomili závažnost nebezpečí. Někteří navzdory doporučení neopustili své domy, další uhořeli ve svých autech, když ujížděli pryč.

Foto: Rich Pedroncelli, ČTK/AP

Ředitel energetické firmy PG&E Bill Johnson (vpravo) přiznává vinu u soudu.

Ředitel PG Bill Johnson se u soudu přiznal ke každému jednotlivému obvinění neúmyslného zabití a 84krát prohlásil: „Vinen, vaše ctihodnosti.“ Během projednávání se u soudu v okresu Butte promítal obrázek každé oběti. Johnson se omluvil pozůstalým.

„Slyšel jsem bolest a utrpení. Žádná moje slova nemohou zmírnit rozsah devastace. Víme, že nemůžeme nahradit vše, co bylo zničeno.“ Firma také přiznala, že dobře neudržovala elektrické vedení, které zažehlo požár lesa v místě, kde jsou silné větry.

Foto: Rich Pedroncelli, ČTK/AP

Fotografie všech 84 obětí požáru z listopadu 2018

Mnozí pozůstalí však odsoudili dohodu PG se soudem s tím, že jde o pouhé plácnutí přes ruku, protože špatně udržované elektrické síti se přisuzuje několik požárů od roku 2015. Největší veřejně vlastněná firma v USA musí zaplatit pokutu 3,5 milionu dolarů (82,3 milionu korun) a uhradit soudní náklady a náklady na vyšetřování ve výši 500 000 dolarů (11,75 milionu korun).

Firma už slíbila vyplatit postiženým včetně pojišťoven a místních správ 25 miliard dolarů (888 miliard korun). Je v nich 13,5 miliardy (317,36 miliard korun) pro oběti a pozůstalé. Urovnání umožní firmě uniknout bankrotu, jemuž čelí od loňska.

Firma uvedla, že už provedla změny, které zlepší bezpečnost, vyměnila staré sloupy a vysekala hořlavé keře pod vedením. Za větrného počasí bude také vypínat dodávky proudu, což lidem vadí.

Foto: Noah Berger, ČTK/AP

Požárem zničený dům v městečku Paradise

Reklama

Výběr článků

Načítám