Hlavní obsah

Vrah v USA chtěl být popraven dusíkem, soudci mu to neumožnili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký nejvyšší soud zamítl v pondělí žádost padesátiletého Russella Bucklewa, aby byl otráven dusíkem místo toho, aby dostal smrticí injekci pentobarbitalu. Muž se obává, že by mu při injekci mohly prasknout cévy, protože trpí cerebrální kavernózní malformací (CCM). Odvolával se přitom na osmý dodatek ústavy, který zapovídá „kruté a nezvyklé“ metody hrdelního trestu, uvedla stanice BBC.

Foto: Missouri Department Of Corrections

Russell Bucklew

Článek

Nejvyšší soud žádost vraha z Missouri zamítl s tím, že podle dodatku sice nesmí být odsouzený popraven krutým nebo nezvyklým způsobem, ale to neznamená, že by smrt měla být bezbolestná. Dodal, že mezi osmi schválenými způsoby popravy je i oběšení, které též není bezbolestné.

Nejvyšší soud rozhodl nejtěsnějším poměrem hlasů pět proti čtyřem. Pět konzervativních soudců žádost zamítlo, protože podle nich šlo o obstrukci, která měla odložit popravu. Dodali, že by odsouzenec musel prokázat, že jiný typ popravy by „snížil riziko velké bolesti“, ale to neudělal.

„Osmý dodatek zakazuje kruté a nezvyklé metody nejvyššího trestu, ale negarantuje vězni bezbolestnou smrt,“ uvedl soudce Neil Gorsuch, kterého dosadil do Nejvyššího soudu prezident Donald Trump. [celá zpráva]

Naopak liberální soudci, jako Stephen Bryer, namítali, že zdravotní důvody by mu měly umožnit popravu pomocí dusíku, která je schválena ve třech státech unie. „Jsou vyšší hodnoty než zajištění popravy v termínu,“ uvedla soudkyně Sonia Sotomayorová.

Bucklew čeká na popravu přes dvacet let. Odsouzen k smrti byl v roce 1996 za vraždu ze žárlivosti, únos a znásilnění. Zastřelil nového partnera své bývalé přítelkyně, tu pak unesl a v autě znásilnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám