Hlavní obsah

Konzervativec Gorsuch byl schválen za člena nejvyššího soudu USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senát USA v pátek definitivně schválil nominaci konzervativního soudce Neila Gorsuche do amerického nejvyššího soudu. Kandidát navržený prezidentem Donaldem Trumpem získal jednomyslnou podporu republikánů, díky jejichž hlasům prošel i přes odpor demokratů. Ve stočlenném komoře Kongresu získal Gorsuch podporu 54 senátorů, přičemž republikáni disponují 52 hlasy.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Neil Gorsuch

Článek

Nový soudce nahradí loni zesnulého Antonina Scaliu a doplní počet členů nejvyšší soudní instance v USA na devět. Přechodně vyrovnaný poměr hlasů mezi konzervativci a liberály Gorsuchovým příchodem opět převáží směrem k linii, která je spíše v souladu s přesvědčením Trumpových republikánů.

Devětačtyřicetiletý bývalý federální odvolací soudce je znám jako obránce náboženských svobod a zastánce soudního přezkumu vládních regulací.

Zákonodárci Trumpovy strany kvůli jeho zvolení porušili dlouholetou tradici a schválili změnu pravidel, díky níž jim ke Gorsuchovu potvrzení stačila prostá většina hlasů a nepotřebovali třípětinovou, jak je obvyklé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám