Hlavní obsah

Muž v pozadí firmy z kauzy Panama Papers je syn člena SS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panama

Jednou z hlavních postav společnosti Mossack Fonseca, která pomáhala bohatým lidem vyhýbat se placení daní, je Jürgen Mossack, syn příslušníka zbraní SS. Uvedl to v pondělí německý deník Süddeutsche Zeitung a britský list Daily Mail.

Foto: Reinhard Krause, Reuters

Logo společnosti Mossack Fonseca

Článek

Jürgen Mossack se narodil v roce 1948 ve Fürthu, ale rodina podobně jako jiní nacisté, odjela do Latinské Ameriky. Jeho otec Erhart Mossack sice nebyl žádné velké zvíře, ale sloužil ve zbraních SS jako Rottenführer, což odpovídalo četaři.

Přesto byl Erhard po válce Američany dopaden v Mnichově s údajným seznamem tzv. werewolfů, kteří chtěli i po kapitulaci nacistického Německa pokračovat v boji.

Později se ale Erhard Mossack občas vracel do Mnichova. Erhardovi vyšla v roce 1952 kniha Poslední dny Norimberku od obsazení města Američany.

Pracoval pro CIA

V Panamě se nechal Mossack naverbovat americkou tajnou službou CIA. Podle listu Daily Mail měl provádět špionáž proti Kubě. Nabízel, že by mohl odhalit nacisty mezi komunisty. Jestli však skutečně působil jako špión, jasné není.

Německá tajná služba BND potvrdila listu Süddeutsche Zeitung, že o něm má informace, ale nemůže je zveřejnit, neboť „by to mohlo ohrozit spolkovou republiku nebo některé její občany.

Úspěšný syn

Erhardův syn Jürgen Mossack vystudoval práva a pak pracoval v Londýně. V roce 1977 si založil právní kancelář. Zaměřoval se na zakládání firem bez pevného sídla, jen s adresou.

V roce 1986 se spojil s Ramónem Fonsekou, který byl o čtyři roky mladší a vystudoval prestižní britskou London School of Economics.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo firmy Mossack Fonseca

Společnost pak začala pracovat ve velkém a pro nejbohatší klienty.

Ramón Fonseca je známá veřejná osobnost, působil i v roli poradce panamského prezidenta Juna Carlose Varely.

Zveřejnění tajných informací o klientech společnosti odsoudil: „To je útok na Panamu, jaký by se v jiných zemích nestal.“ Podle Fonseky jde o útok na úspěšné podnikatele.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Ramón Fonseca, ředitel společnosti Mossack Fonseca

Blízko k panamským špičkám má i Mossackova rodina. Jürgenův mladší bratr Peter je panamským honorárním konsulem ve Frankfurtu nad Mohanem.

Jürgen Mossack bydlí v nejluxusnější panamské vilové čtvrti, kde mají domy i bývalí prezidenti, superboháči nebo agenti a kde žil i bývalý panamský diktátor Manuel Noriega.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám