Hlavní obsah

Mrtvý prokurátor měl mít v koši zatykač na argentinskou prezidentku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Argentinský prokurátor Alberto Nisman před svou smrtí sepsal návrh na zatčení prezidentky Cristiny Fernándezové de Kirchner. Podle serveru BBC to v úterý uvedla hlavní vyšetřovatelka Viviana Feinová.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Žena v Buenos Aires drží kytici a fotografii prokurátora Nismana.

Článek

Písemnost datovanou červnem loňského roku našli vyšetřovatelé v odpadkovém koši v Nismanově bytě, v němž ho v polovině ledna objevili bezvládného s prostřelenou hlavou. Kromě Fernándezové měl Nisman požadovat zatčení ministra zahraničí Hectora Timermana.

Nisman oba čelní politiky ve své nedávné zprávě o okolnostech pumového útoku proti židovskému středisku v Buenos Aires v roce 1994 obvinil z krytí atentátníků, kteří zabili 85 lidí. Zprávu měl poslancům, kteří by případně rozhodovali o zbavení imunity obou čelních politiků, vysvětlovat den poté, co zemřel. Žádost o zatykač ovšem ve zprávě nebyla.

Foto: Enrique Marcarian, Reuters

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová de Kirchner

Úmrtí státního zástupce provází mnoho nejasností. Vyšetřovatelé ještě ani s určitostí nerozhodli, zda byl zavražděn, anebo se zabil sám. Vedle jeho těla nalezeného v koupelně ležela i pistole, ale žádný dopis na rozloučenou. Úřady nejprve ohlásily, že z pitvy vyplynulo, že to byla sebevražda, samotná Fernándezová však později prohlásila, že prokurátora kdosi zavraždil.

Prezidentka současně odmítá, že by v násilné smrti Nismana měla prsty, stejně jako odmítala jeho nařčení z krytí atentátníků napojených na Írán, aby neohrozila obchod s islámskou republikou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám