Hlavní obsah

Mladík se chystal zopakovat masakr ze školy ve Virginii

Novinky, CNN, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TAMPA

V Homesteadu na Floridě zatkli 20letého muže, který na videozáznamu, jenž umístil na internet, vyhrožoval zopakování masakru na polytechnice ve Virginii. Jen o tři roky starší student tam loni v dubnu zastřelil 32 lidí a následně zbraň obrátil proti sobě.

Foto: Profimedia.cz

Mladík vyhrožoval, že zopakuje loňský masakr, který uskutečnil Jihokorejec Čo Sung-hu ve Virginii.

Článek

Při domovní prohlídce se u Calina Chi Wonga našel arzenál třinácti zbraní, v němž nechyběly čtyři automatické pušky AK-47 a zásobníky s 5000 náboji. Ve výzbroji měl mít mladík munici, s kterou by sestřelil třeba i letadlo.

Policie ho obvinila kvůli vyhrožování zabitím a zraněním. Wong policii tvrdil, že se k výhrůžkám uchýlil, protože byl rozlícen, nikoho prý ale zabít nechtěl. Z vazby byl propuštěn na kauci. Policie zvažuje případná další obvinění.

Mluvčí floridské policie řekl, že na video úřady upozornili kolegové z Oregonu. Floridská policie už s mladíkem přišla do styku v únoru kvůli jeho stížnosti ohledně nákupu zbraně na internetu. Policisté si údajně všimli nebývalé mladíkovy frustrace a vzteku.

Řádění střelců není v USA řídkým jevem, a to ani na akademické půdě. Masakr z virginského Blacksburgu je vůbec největším svého druhu v dějinách země.

Nejhorší masakry ve školách

15 mrtvých (11. března 2009) - Sedmnáctiletý student ve škole v západoněmeckém Winnendenu a okolí zabil 15 lidí a po zásahu policejní kulkou spáchal sebevraždu.

10 mrtvých (23. září 2008) - Dvacetiletý muž ve finském Kauhajoki zabil devět spolužáků, profesora a pak sebe.

32 mrtvých (16. dubna 2007) - Střelec na Virginském polytechnickém institutu v Blacksburgu zavraždil 32 lidí než se sám zastřelil.

17 mrtvých (13. března 1996) - Ve škole ve skotském Dunblane zastřelil třiačtyřicetiletý Thomas Hamilton 16 dětí ve věku od pěti do šesti let a jejich učitelku. Po činu spáchal sebevraždu.

16 mrtvých (1. srpna 1966) - Student Charles Whitman postřílel na univerzitě v texaském Austinu 14 lidí, než ho zneškodnil policejní střelec. Předešlé noci zabil mladík své rodiče.

16 mrtvých (26. dubna 2002) - Na gymnáziu v durynském Erfurtu zabil devatenáctiletý bývalý žák školy Robert Steinhäuser 16 lidí a pak sebe.

14 mrtvých (6. prosince 1989) - Na univerzitě v kanadském Montrealu postřílel pětadvacetiletý nepřítel žen Marc Lepine 14 studentek. Potom se sám zabil.

13 mrtvých (20. dubna 1999) - Dva osmnáctiletí mladíci postříleli na střední škole Columbine na denverském předměstí 12 studentů a profesora, 23 dalších zranili. Útočníci poté spáchali sebevraždu.

Do počtu obětí nejsou zahrnuti útočníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám