Hlavní obsah

Mířil skutečně policista na černocha s dvouletým synem? Záleží na úhlu pohledu

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotografie z protestů v Kalifornii, na níž je zachycen policista mířící směrem na muže s dvouletým synem na ramenou, vzbudila na internetu velký ohlas. Autor fotografie Richard Grant ji vyfotil v neděli ve městě Long Beach, otázkou však je, zda čelí dotyčný policista kritice oprávněně.

Foto: Profimedia.cz

Protesty v Kalifornii. Ilustrační foto

Článek

Devětadvacetiletý Dontae Parks vyrazil do ulic se svým dvouletým synem na ramenou. Zapojil se do protestů proti zabití černocha George Floyda a v jednu chvíli se ocitl tváří v tvář policejnímu kordonu. Okamžik zachytil fotograf Richar Grant, který později zveřejnil fotografii na sociálních sítích.

Ze snímku se zdá, že policista míří zbraní na gumové projektily směrem k Parksovi se synem na ramenou, za což si policista vysloužil kritiku. „Byl jsem v šoku, dost mě to rozhodilo,” okomentoval incident samotný Parks. Podle něj by k podobné situaci nedošlo, pokud by byl bílé barvy pleti, a dotyčný policista by neměl povolání vykonávat. „Přijde mi, že dneska může být policista kdokoliv,” pokračoval v kritice Parks.

Kam skutečně míří?

Celá situace má však i druhou stranu mince. Parks schytal kritiku za to, že na demonstrace, kde dochází ke střetům s policií, vzal dvouleté dítě. „Jsem dobrý otec a vychovávám svého syna tak, aby z něj vyrostl dobrý člověk. Nikdy bych nedopustil, aby se mému synovi něco stalo. Když se začalo na ulici přiostřovat, šli jsme domů,” odmítá ale takový názor Parks.

V případu černocha Floyda změnili kvalifikaci činu a obvinili i kolegy policisty

Amerika

Další otazníky vyvolává samotná fotografie. Při pohledu na policistu se totiž zdá, že má sice zbraň v pohotovosti, dívá se ale mimo otce se synem. I rozbor úhlu fotografie naznačuje, že policista ve skutečnosti míří za Parkse. Na jiné fotografii ze stejné situace je pak vidět, že na místě byl vyšší počet policistů a demonstrantů, takže se nejedná o střet náhodné dvojice a trojice policistů.

Zabitý Floyd měl koronavirus

Amerika

Nepokoje minulý týden vyvolalo úmrtí černocha George Floyda ve městě Minneapolis poté, co mu bělošský strážník Derek Chauvin klečel přes osm minut na krku a nepřestal, ani když Floyd naříkal, že nemůže dýchat. Policistovi hrozí až 40 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám