Hlavní obsah

Milenka šéfa CIA: Měla jsem přístup ke všemu

Právo, JIří Roškot
Washington

Paula Broadwellová, exmilenka dnes už bývalého šéfa CIA Davida Petraeuse a autorka jeho knižního životopisu, měla v Afghánistánu, ještě když velel silám NATO (2011–12), přístup ke všemu. Říká to sama na videu, jež zpětně potvrzuje obavy z možného úniku informací.

Foto: Yuri Gripas/Files, Reuters

Paula Broadwellová

Článek

„Měla jsem přístup ke všemu. Bylo mou praxí nic nevyzradit, a nepoškodit tak mého rádce (Petraeuse),“ uvedla Broadwellová letos 28. července na bezpečnostní konferenci Aspenova institutu. „Byl velmi blízký rádce,“ dodala podle televize CBS.

Nikdo v té době neměl potuchy, že vztah bývalé důstojnice a nyní vojenské analytičky byl víc než pracovní. Broadwellová tehdy shromažďovala podklady pro životopisnou knihu o uznávaném generálovi.

Sdělení ve schránce na webu

„Byla jsem zařazena ke generálovi Petraeusovi. Pro některé lidi tam to bylo trochu matoucí, protože jsem zároveň vojenským záložníkem s nejvyšší bezpečnostní prověrkou FBI,“ řekla na konferenci Broadwellová. Tato prověrka jí byla ovšem tento týden pozastavena.

Už o víkendu se objevilo video z 26. října, kde Broadwellová na Denverské univerzitě řekla, že CIA věznila v budově u amerického konzulátu v libyjském Benghází extremisty a ozbrojenci se je při útoku na budovu 11. září pokoušeli osvobodit.

Podle zdrojů vyšetřování Broadwellová a Petraeus navázali intimní vztah až poté, co generál loni v červenci ukončil aktivní vojenskou službu a v září se stal šéfem CIA. Aby pokud možno skryli přímou elektronickou korespondenci, nechávali si texty v e-mailové schránce.

„Někde v tomto procesu byla zachycena IP adresa počítače,“ řekl listu USA Today Shawn Henry, do března náměstek šéfa FBI pro vyšetřování kyberzločinu. IP adresa je jedinečný číselný kód identifikující každý počítač v internetové síti.

Podle expertů zůstat na webu anonymní je mimořádně pracné, protože stopu zanechá každá komunikace. I v tomto případě podle nich musel s FBI spolupracovat vyhledávač Google, u něhož si generál a jeho milenka měli zřídit schránku.

Zkoumají i poštu generála Allena

Experti dále zkoumají obsah objemné elektronické výměny mezi nynějším velitelem sil v Afghánistánu Johnem Allenem a Jill Kelleyovou, další známou Petraeuse. Právě ona dala podnět k vyšetřování poté, co jí Broadwellová z žárlivosti hrozila anonymními e-maily.

Ukázalo se zatím jen, že jak Allen, tak Petraeus osobně podpořili sestru-dvojče Kelleyové ve sporu o opatrovnictví dětí.

Obama: Spojené státy aféra neohrozila

Prezident Barack Obama nemá důkazy, že by milostná aféra Petraeuse ohrozila bezpečnost Spojených států. Šéf Bílého domu to řekl na své první tiskové konferenci od prezidentských voleb.

„Nemám v tuto chvíli důkazy o tom, že byly odhaleny tajné informace, které by měly dopad na národní bezpečnost,“ řekl ve středu Obama. Dodal, že vysloužilý generál Petraeus má za sebou výjimečnou kariéru v Iráku a Afghánistánu, během níž poskytl své vlasti výjimečné služby. Prezident vyjádřil naději, že současná aféra bude v generálově životopise „poznámkou pod čarou“.

Drakonické tresty pocítili i jiní důstojníci
* Paragraf 134 základních řádů americké armády - Uniform Code of Military Justice (UCMJ) - trestá nevěru jako poškození pověsti ozbrojených sil a ohrožení disciplíny. * Petraeus může být potrestán propuštěním z armády, ztrátou všech nároků na penzi a až rokem vězení.
* Brigádní generál Jeffrey Sinclair, zástupce velitele 82. výsadkové divize, se před soudem zpovídá ze vztahu s pěti podřízenými ženami.
* James Johnson, bývalý velitel 173. výsadkové brigády, byl propuštěn z armády kvůli poměru s Iráčankou.
* Před vojenským soudem skončila v roce 1997 pilotka Kelly Flynnová, první Američanka, jež létala s atomovým bombardérem B-52, za vztah se ženatým mužem, svým podřízeným.

Reklama

Související články

Šéf CIA Petraeus rezignoval kvůli nevěře

Šéf americké tajné služby CIA David Petraeus rezignoval kvůli mimomanželskému vztahu. Petraeus požádal ve čtvrtek dopisem o uvolnění ze služby prezidenta...

Výběr článků

Načítám