Hlavní obsah

Mezi čtyřmi mrtvými z útoku na Kapitol je veteránka letectva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vpád Trumpových příznivců do washingtonského Kapitolu si ve středu vyžádal čtyři oběti. Ženu, podle její rodiny veteránku letectva, o jejímž úmrtí média informovala dříve a která podle nich patřila k podporovatelům současného prezidenta, zastřelila kapitolská policie. S odvoláním na bezpečnostní složky o tom čtvrtek informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Postřelení ženy v KapitoluVideo: Reuters

 
Článek

„Zdá se, že jedna dospělá žena a dva dospělí muži zemřeli kvůli náhlým zdravotním problémům, které vedly k jejich smrti. Každá smrt v Distriktu je tragická,“ řekl policejní velitel Robert Contee k dalším obětem.

List The Washington Post dříve informoval, že na sociálních sítích koluje video, na němž je vidět žena s protrumpovským transparentem v davu protestujících v Kapitolu. V jednu chvíli se ozve výstřel a žena se sesune k zemi. Postřelenou následně reportéři viděli, když ji lékaři nakládali do sanitky se zakrvácenou horní polovinou těla. Měla postřelený hrudník.

Obětí má být 35letá veteránka amerického letectva Ashli Babbittová, uvedl server Mint s odvoláním na širší rodinu a bývalého manžela Timothyho McEnteeho. „Je to ona, je to rozhodně ona,“ uvedl člen rodiny. Úřady však o její smrti rodinu ještě neinformovaly. Žena po odchodu z letectva pracovala jako ředitelka firmy na údržbu bazénů.

Foto: Eielson air force base

Ashli Babbittová se svým bývalým manželem Timothym McEnteem v době, kdy sloužili oba na letecké základně Eielson na Aljašce.

Takhle se zpochybňují volby v banánové republice, řekl exprezident Bush

Amerika

Zasažena byla, když se vyšplhala k rozbitému oknu v budově Kapitolu. Postřelená upadla na zem. „Žena postřelená v Kapitolu byla v nemocnici prohlášena za mrtvou,“ uvedl mluvčí policie Dustin Sternbeck.

Foto: Freedomnews.tv, Reuters

Ženou, která byla postřelena v americkém Kapitolu a později zemřela, je veteránka letectva Ashli Babbittová.

Zraněno bylo také 14 policistů, z nichž dva byli převezeni do nemocnice. Jeden utrpěl vážná zranění, když ho napadl dav.

Ostuda pro USA, reaguje svět na dění ve Washingtonu

Amerika

Nálože v Kapitolu

Na dvou místech v Kapitolu byly objeveny trubkové bomby. Policie potvrdila, že nálože byly funkční a byly zničeny při kontrolovaných výbuších. Jedna byla na místě využívaném Republikánským národním výborem, druhá v komplexu budov Kapitolu. Kvůli podezřelému balíčku byl evakuován i Demokratický národní výbor.

Poblíž jednoho z míst, kde byla objevena trubková bomba, zatkla policie podezřelého, který měl ve voze pušku a deset Molotovových koktejlů.

Foto: Terray Sylvester, Reuters

Demonstrující příznivci Donalda Trumpa.

Podle šéfa washingtonské policie Roberta Conteeho bylo v souvislosti s obsazením Kapitolu zatčeno 53 lidí. Bezmála 50 lidí policie zadržela kvůli porušení zákazu vycházení, který od 18 hodin večer zavedla starostka metropole Muriel Bowserová. Ta prodloužila stav nouze v metropoli na následující dva týdny – tedy až do doby, kdy se má prezidentského úřadu ujmout nový prezident Biden. „Prezident Trump i nadále rozdmýchává zuřivost a násilí,“ zdůvodnila rozhodnutí Bowserová.

Při útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, ve Washingtonu je zákaz nočního vycházení

Amerika

V areálu Kapitolu bylo zadrženo 26 lidí. Další lidé byli zadrženi kvůli držení střelných zbraní bez potřebných povolení, uvedla agentura Reuters.

V Bílém domě byly použity kouřové granáty. Také se tam objevil slzný plyn, ale není jasné, zda ho tam rozptýlili policisté nebo demonstranti.

Protesty ve městě

Podle listu The Washington post se střetli Trumpovi příznivci s dalšími protestujícími také na jiných místech hlavního města USA, například severně od Bílého domu. Někteří demonstranti používali slzný plyn či tasery, situaci nakonec uklidnila policie.

Stav nouze vyhlásila i sousední Virginie a tamní guvernér rovněž zavedl zákaz vycházení ve městech Alexandria a Arlington, jež leží vedle Washingtonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám