Hlavní obsah

Takhle se zpochybňují volby v banánové republice, řekl exprezident Bush

Novinky, ČTK, Alžběta Trousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Bývalý republikánský prezident George W. Bush odsoudil události ve washingtonském Kapitolu. Podle něj je to chování hodné banánové republiky, ne USA.

Foto: Profimedia.cz

George W. Bush

Článek

„Sledujeme s Laurou (bývalá první dáma USA Laura Bushová) ten chaos v sídle vlády s pocity zděšení. Je to nechutný a srdcervoucí pohled. Takto se výsledky voleb zpochybňují v banánové republice, ne v naší demokratické zemi,” uvedl Bush v prohlášení.

Útok na Kapitol podle něj spáchali lidé, jejichž cítění bylo ovlivněno lží a falešnými nadějemi. Podle něj je povinností každého vlastence ctít právo. „Naše země je mnohem důležitější než současná politická situace. Nechme zvolené představitele plnit jejich povinnosti a reprezentovat nás v míru,” řekl.

Bush byl prezidentem USA v letech 2000 až 2008. Je synem George H.W. Bushe, který stál v čele USA v letech 1989-1993.

Útok na Kapitol odmítli jeho předchůdce Bill Clinton, i nástupce Barrack Obama. „Historie si bude oprávněně pamatovat dnešní násilí v Kapitolu, podnícené současným prezidentem, který pokračuje v nepodloženém lhaní o výsledku zákonných voleb, jako chvíli plnou neúcty a ostudy,” uvedl ve středu demokrat Obama, podle kterého však násilné vyústění situace není žádným překvapením.

„Už dva měsíce se politická strana a přidružené mediální ekosystémy zdráhaly říct svým následovníkům pravdu - že tyhle volby nebyly nijak zvlášť těsné a že zvolený prezident Joe Biden 20. ledna nastoupí do úřadu,” dodal Obama.

Trumpovu rétoriku ostře kritizoval i Bushův předchůdce Bill Clinton, podle kterého k obsazení Kapitolu přispěly čtyři roky „jedovaté politiky”, dezinformací a podněcování nedůvěry v systém.

„Zápalku zapálil Donald Trump a jeho největší přisluhovači včetně mnoha sedících v Kongresu, kteří chtějí zneplatnit výsledek prohraných voleb,” napsal demokrat Clinton, jehož manželka Hillary s Trumpem prohrála ve volbách v roce 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám