Hlavní obsah

Město George Floyda zažívá ohromující nárůst kriminality

– Minneapolis
Právo, Daniel Drake

Město Minneapolis zaznamenalo rekordní nárůst v ozbrojených loupežích a krádežích aut. Oproti minulému listopadu jde o 537procentní skok. Od květnové smrti George Floyda bylo ve městě zastřeleno 500 lidí. Obyvatelé se bojí, že se vracejí časy, kdy se městu přezdívalo „Vraždopolis”. Zaznívají i návrhy na radikální řešení jako odebrání peněz policii, což odsoudil například bývalý prezident Barrack Obama.

Foto: Carlos Barria

Květnové protesty proti policii v Minneapolisu

Článek

Na jihu Minneapolisu přijíždí uklízečka na směnu, když vtom ji zastaví dva ozbrojení zakuklenci. Jeden jí namíří pistoli na hlavu a vyzve ji, aby vystoupila. Neuposlechne, a tak muž třikrát vystřelí – dvě kulky se odrazí od skla a třetí rozbije zpětné zrcátko.

Vyděšená uklízečka neváhá a zařadí zpátečku. Výtržníci nasedají do auta, ve kterém na místo dorazili. To, jak se později ukáže, bylo kradené. Jedná se o situaci, kterou obyvatelé třetího největšího města v Minnesotě řeší poslední dobou čím dál častěji.

Trump podepsal reformy policie, nebude smět používat škrticí chvaty

Amerika

Počet ozbrojených přepadení a krádeží aut neuvěřitelně stoupl. Oproti listopadu minulého roku jde o 537procentní nárůst. Představa, že k takovým incidentům dochází pouze za setmění, je mylná. Jak bylo vidět na případu uklízečky, loupí se i brzy ráno.

„Byla naprosto traumatizovaná,” popisuje šok její zaměstnavatelka. K události došlo 27. listopadu. Za poslední dva měsíce musela tamní policie řešit 125 krádeží aut. Podle zdrojů deníku Star Tribune je mají na svědomí hlavně gangy mladistvých.

Zaměřují se na ženy a seniory

„Ta čísla jsou ohromující,” řekl policejní mluvčí John Elder. „Popírá to jakýkoli princip uctivého chování a neznačí ani kousek lidské slušnosti,” dodal. Kriminálníci si vybírají svoje oběti většinou při rutinních aktivitách, když nedávají pozor. Nejvíc přepadávají ženy bez doprovodu a seniory.

Zajímavé je, že minneapoliská policie tento typ incidentů dříve nemusela zaznamenávat, protože byly velmi ojedinělé. V létě začalo ovšem docházet k takovému nárůstu, že policie musela tento typ kriminality začít speciálně zadávat do systému.

„Podezřelí se zeptají na cestu a potom oběti ukradnou kabelku, mobil nebo i auto,” stojí v policejní zprávě. Policisté doporučují obyvatelům, aby u sebe nosili jen základní věci a ozbrojeným lidem se nevzpouzeli. „Čtyřiasedmdesátiletá babička zápasící s osmnáctiletým klukem není dobrý nápad,” vysvětlují policisté.

Pocit z Minneapolisu popisuje známá spisovatelka Shannon Donnellyová, která se do města přestěhovala v červnu. „Kvůli covidu a kriminalitě jsem strávila 90 procent posledního půl roku zavřená doma,” napsala na Twitteru.

Od Floyda, přes covid až k rekordním krádežím

Minneapolis zažívá turbulentní rok. 25. května zabil policista Derek Chauvin šestačtyřicetiletého Afroameričana George Floyda poté, co se muž pokusil zaplatit falešnou dvacetidolarovou bankovkou. Chauvin mu klečel 8 minut a 46 vteřin na krku, až se Floyd udusil.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Protestující lidé v ulicích Minneapolisu

Jeho smrt vyvolala protesty nejen v Minneapolisu, ale po celých Spojených státech i ve světě. „Nemohu dýchat!” křičeli demonstranti s odkazem na Floydova poslední slova. Dožadovali se ukončení policejní brutality na černoších.

V Minneapolisu bylo letos zastřeleno 500 lidí, to je vůbec nejvíce za posledních 15 let. Z toho 79 případů bylo klasifikováno jako vražda. Taková čísla si lidé pamatují naposledy v polovině devadesátých let, kdy se město přezdívalo „Murderapolis” (Vraždopolis).

V USA propustili na kauci policistu, který klečel na zavražděném Floydovi

Amerika

Nápadů, jak problémy řešit, je celá řada. Někteří obyvatelé navrhují zavést systém rozpoznávání značek. Město by tak mohlo sledovat, jaká auta přijíždějí, a lépe situaci kontrolovat. Sousední město Plymouth takové opatření zavedlo minulý měsíc a Minneapolisané se chtějí inspirovat.

Je policie k ničemu?

V průběhu léta někteří demokratičtí aktivisté, zejména z levicového spektra, volali po odebrání peněz policii, respektive odklonění financí od policie směrem k sociálním službám, které by údajně zvládly kriminalitě předcházet lépe.

Obama se pustil do levicového křídla strany kvůli policii

Amerika

Rada města, kterou ovládají demokraté, s efektivitou tamních policejních složek nebyla spokojena, a proto návrh na „definancování” policie v červnu podpořila. K implementaci zatím nedošlo, policie funguje dál. Před nedávnem vedení města naopak prosadilo posílení policie externími spolupracovníky.

Tento týden takové nápady jasně odsoudil bývalý prezident Barrack Obama. Podle něj hesla jako „odeberte policii peníze” (angl. defund the police) odrazují voliče, protože jsou příliš radikální. Podle průzkumu veřejného mínění přitom skutečnou reformu policie podporuje přes 60 procent Američanů.

Je několik možných důvodů, proč počet násilných trestných činů letos roste: Rekordní nezaměstnanost. Společenské pozdvižení kvůli pandemii. Nedůvěra v policii. Nedůvěra ve vládu.
Radley Balko, Washington Post

Na druhou stranu, data nenasvědčují tomu, že by kriminalita rostla pouze v „demokratických” městech. Procentuální nárůst vražd ve městech, která vedou republikáni, je téměř identický. „Celostátní nárůst ve vraždách bude historicky hrozivý,” okomentoval statistiku datový analytik a bývalý pracovník CIA Jeff Asher.

„Je několik možných důvodů, proč počet násilných trestných činů letos roste: Rekordní nezaměstnanost. Společenské pozdvižení kvůli pandemii. Nedůvěra v policii. Nedůvěra ve vládu. Nejméně pravděpodobné vysvětlení: odebrání peněz policii. Protože k tomu ve skutečnosti vůbec nedošlo,” nabídl svůj pohled Radley Balko z deníku Washington Post.

Reklama

Výběr článků

Načítám