Hlavní obsah

McCain s Obamou si na večírku ze sebe tropili žerty

Novinky, rei
NEW YORK

Do prezidentských voleb ve Spojených státech scházejí necelé tři týdny a kampaň se v posledních značně přiostřila. Nic z toho ale nebylo ve čtvrtek místního času znát na charitativním večírku v New Yorku, kde měli hlavní kandidáti, republikán John McCain a demokrat Barack Obama, hlavní proslov. Oba muži si ze sebe tropili žerty a nechyběly ani komplimenty na adresu protivníka.

Článek

Žádné prvoplánové proklamace za účelem získání voličských hlasů. Naopak, sálem zněly inteligentní vtipy, sebeironické poznámky a hravé mystifikace.

"Barackovi nevadí, jak mu říkám, i on má pro mě přezdívku - George Bush,“ řekl mimo jiné McCain, jehož politiku Obama k Bushově přirovnává.

"Ani v tomto sále plném demokratů z Manhattanu se nemohu zbavit pocitu, že někteří za mnou stojí. Jsem rád, že tě tu dnes vidím, Hillary,“ dodal na adresu bývalé první dámy a demokratky Hillary Clintonové. Dál vtipkoval mimo jiné i na účet jejího manžela Billa.

Obama kontroval: "Říkali, že jestli během této kampaně budeme dál mluvit jen o ekonomice, McCain prohraje. Dnes večer bych rád mluvil o ekonomice." Dodal, že už i starosta New Yorku Michael Bloomberg musí jezdit do práce metrem.

Dál si však dělal srandu spíš ze sebe. Mimo jiné řekl, že jeho prostřední jméno vůbec není Hussein, ale Steve. "Také chápu, když o mně média hlásají, že se chovám jako celebrita. Posledně před kinem jsem ji musel vrazit jednomu paparazzimu. Ušpinil jsem si při tom svůj oblek kávou,“ dodal.

Na závěr mluvil vážně a stejně, jak to učinil McCain, chválil zásluhy a schopnosti svého protivníka. "Kampaň, která vrcholí, je tvrdá. Všechny kampaně v Americe jsou tvrdé. Jsem ale rád, že v ní čelím muži, který se tolik zasloužil pro tuto zemi,“ řekl.

McCain s Obamou vystoupili na 63. výroční charitativním večeru nadace Aflreda Smithe, který organizuje newyorské katolická arcidiecéze ve prospěch potřebných dětí. Večírek vynesl asi čtyři milióny dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám