Hlavní obsah

Masakr v Texasu s 26 mrtvými rozpoutal příslušník letectva. Jak zemřel, není jasné

– Dallas • Aktualizováno

Vrah, který v neděli postřílel podle posledních údajů 26 o lidí v kostele v texaském městečku Sutherland Springs, je mrtvý. Jeho tělo bylo nalezeno v nabouraném voze, kterým z místa činu ujel. Dva zdroje z vyšetřování CNN potvrdily, že jde o bývalého příslušníka letectva, 26letého Devina Kelleyho. Policie vyloučila, že by šlo o teroristický čin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie na místě střelby v texaském Sutherland SpringsVideo: AP

 
Článek

Pachatele policie nalezla mrtvého v autě asi dvanáct kilometrů od místa činu. Měl střelná zranění, jimž podlehl. Neví se ale, zda ho po několika kilometrech pronásledování zastřelil příslušník místní komunity, který ho honil a před kostelem na něj vystřelil z vlastní zbraně, nebo se zastřelil sám, uvedl Freeman Martin z texaského úřadu pro bezpečnost.

Když jeden ze sousedů slyšel střelbu z polautomatické pušky, vzal vlastní zbraň a vyběhl ven. Po Kelleym vystřelil a zasáhl ho. Útočník pak odhodil svou zbraň, nasedl do auta a odjel.

Dění popsal Johnnie Langendorff, který žije v blízkém Saguinu a zrovna jel kolem kostela. Jak uvedla televize KSATV, viděl „dva muže střílející po sobě“. Když podezřelý ujížděl ve svém voze, druhý muž běžel k pick-upu a řekl, že je potřeba pronásledovat střelce. „Řekl, že právě střílel v kostele, tak jsem prostě jednal.”

Oba muži stíhali pachatele v Langendorffově pick-upu rychlostí 150 km/h, než podezřelý nad vozidlem „ztratil kontrolu a sjel ze silnice“.

Foto: Handout, Reuters

Policie na místě střelby v texaském Sutherland Springs

Langendorff pak zaparkoval své vozidlo opodál, druhý muž s puškou v ruce vyskočil a mířil zbraní na auto. Nebyl v něm ale vidět žádný pohyb. Současně byl Langendorff v kontaktu s policií, která dorazila o pět minut později a „postarala se o zbytek”, jak pravil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Při střelbě v kostele v Texasu zemřelo 27 lidíVideo: Reuters

Trestán za domácí násilí

Podle krátkého sdělení Pentagonu pachatel dříve sloužil v americkém letectvu. Mluvčí letectva Ann Stefaneková uvedla, že od roku 2010 sloužil na základně  Holloman v Novém Mexiku a jeho specializací byla logistika.

Podle CBS byl propuštěn v roce 2014. Během služby byl v roce 2012 odsouzen za napadení své ženy Danielle Lee Shieldsové a jejich dítěte, za což byl potrestán, strávil rok ve vězení a byla mu snížena hodnost.

Foto: Mohammad Khursheed, Reuters

Policie na místě střelby v texaském Sutherland Springs

Důvod střelby není znám. „Nemáme žádný motiv,” uvedl šerif Joe Tackitt. V době incidentu měl střelec na sobě podle policie černé oblečení a neprůstřelnou vestu. V pachatelově voze policie objevila další zbraně.

Policie proto zkoumá Kelleyovy příspěvky na sociálních sítích z posledních dnů, včetně jednoho, kde byla vyfocena poloautomatická zbraň AR-15.

Foto: Handout, Reuters

Baptistický kostelík v texaském Sutherland Springs, kde propuštěný příslušník amerického letectva pozabíjel 26 lidí

Masakr v kostele

Tragédie, kterou úřady označily za nejhorší svého druhu v novodobých dějinách Texasu, se stala kolem 11.30 hod. místního času (kolem 18.30 SEČ). Muž ozbrojený útočnou puškou Ruger AR 556 vystoupil z vozidla, vtrhl do kostela, kde se konala ranní bohoslužba, a začal střílet.

Podle Freemana Martina bylo 23 lidí zastřeleno v kostele, dva před budovou a jeden člověk zemřel po převozu do nemocnice. Obětem tragédie bylo podle policie pět až 72 let. Mezi mrtvými je čtrnáctiletá dcera místního pastora, který byl v době střelby mimo město.

Dalších 20 osob bylo zraněno. Mezi zraněnými byl i pětiletý Ryland, kterého útočník střelil dvakrát do břicha, jednou do paže a jednou do varlat, řekla televizi CBS jeho prateta s tím, že chlapec byl převezen na operační sál.

Kulka zasáhla i brýle jeho devítileté sestry Rihanny, postřelena byla i jejich matka Joanne Wardová, která byla převezena do místní nemocnice.

Foto: Mohammad Khursheed, Reuters

Místní lidé se sešli k uctění památky obětí střelby v kostele v texaském Sutherland Springs

Kevin Jordan, který bydlí proti kostelu, řekl: „Byl jsem necelých 50 metrů od toho chlápka. Měl na obličeji masku a střílel. Viděl mě a vystřelil na můj dům. Prošlo to oknem. Můj syn byl půl metru od místa, kam střelil.”

„Byl jsem před vchodem, slyšel jsem asi deset ran a v uších mi začalo zvonit,” řekl Reuters 36letý veterán námořní pěchoty Jeff Forrest, který bydlí o v sousedním bloku. Připomnělo mu to doby bojů: „Praštil jsem sebou na podlahu a jen jsem tam ležel.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám