Hlavní obsah

Manafort lhal v kauze vměšování Ruska do amerických voleb, tvrdí soudkyně

Washington

Paul Manafort, bývalý šéf volebního štábu Donalda Trumpa, úmyslně lhal vyšetřovatelům a federální porotě v případě údajného vměšování Ruska do voleb v USA. Oznámila to federální soudkyně Amy Bermanová Jacksonová.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Paul Manafort

Článek

Soudkyně tvrdí, že existují dostatečné důkazy pro to, že Manafort porušil dohodu o spolupráci tím, že lhal ve třech z pěti předložených bodů. Především vypovídal nepravdu svých stycích se svým někdejším rusko-ukrajinským spolupracovníkem Konstantinem Kilimnikem, který má údajně vazby na ruskou rozvědku.

Prokurátoři Manaforta obvinili, že lhal o svých rozpravách s Kilimnikem o případném ukrajinském mírovém plánu. Mimo jiné jde o schůzku počátkem srpna 2016, kdy byl v kampani Donalda Trumpa stále ve vysokém postavení. Zúčastnil se jí tak Manafortův náměstek Rick Gates. Podle obvinění prokuratury Manafort rovněž nemluvil pravdu o sdílení volebních údajů s Kilimnikem.

Obhájci tvrdí, že jejich klient nezamýšlel vyšetřovatele záměrně oklamat, spíše některé detaily pozapomněl. Nebylo podle nich také prokázáno, že dotčené téma je pro vyšetřování důležité.

Manafort stále ve vazbě a čeká na trest. Rozhodnutí soudkyně snižuje jeho šance, že získá sníženou sazbu. Verdikt má padnout příští měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám