Hlavní obsah

Mamutí sněhová bouře: v USA napadlo místy až 60 centimetrů

– Washington/Chicago

Obrovská zimní bouře, která se přihnala do Spojených států, přinesla v noci na čtvrtek na některých místech středozápadu i 60 centimetrů sněhu. Nebývalými přívaly sněhu, mrazivého vichru a mrznoucího deště ochromila leteckou a pozemní dopravu a postihla asi polovinu z 50 států USA se sto milióny obyvatel, tedy třetinou obyvatel. Živel zatím připravil o život 12 lidí, mezi nimi i jednoho newyorského bezdomovce a ženu, která se těžce zranila při sáňkování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Přes USA se přehnala historický nejrozsáhlejší sněhová bouřeVideo: Reuters

 
Článek

V Chicagu naměřili 51 centimetrů sněhu, cesty v newyorském Central parku připomínaly ze všeho nejvíc bruslařské dráhy.

Smršť označovaná za největší během několika desetiletí postupuje od úterý ve frontě široké přes tři tisíce kilometrů ze středozápadu na severovýchod.

Foto: John Gress, Reuters

Sněhová nadílka v Chicagu

Systém nasál masy vlhkého vzduchu z Mexického zálivu a změnil jej ve sníh. Za bouří naopak postupuje studený arktický vzduch z centrální Kanady, upozornila Národní meteorologická služba. Na jižním okraji bouře – v Louisianě a Mississippi – se čekala tornáda a bouřky.

Letiště ruší spoje, desítky tisíc lidí bez proudu

Letiště od úterý zrušila na 13 000 spojů. V Chicagu zůstaly dva dny zavřené školy, silnice vedoucí podél břehu Michiganského jezera byla den zavřená a mnozí motoristé vystoupili ze zapadaných aut a vydali se po ní pěšky.

Foto: Darren Hauck , Reuters

Bouře v Milwaukee

Třetinu letů zrušilo torontské mezinárodní letiště a také v Ontariu zůstaly zavřené školy, i když v Kanadě napadlo pouze 20 centimetrů sněhu.

Elektřina je přerušena v Ohiu, New Jersey, Pensylvánii i v Texasu. Kvůli povětrnostním podmínkám bylo v Texasu odstaveno 50 elektráren, takže výroba energie se snížila o víc než desetinu. Dokud nebude jejich provoz obnoven, je elektřina dodávána do domů po pětačtyřicetiminutových intervalech.

Foto: Darren Hauck , Reuters

Tříštící se vodní masa na břehu Michiganského jezera. Úřady varovaly, že by vlny mohly být až sedmimetrové.

Desítky tisíc Američanů už jsou bez proudu. Masy sněhu donutily vyhlásit stav nouze státy Illinois, Indiana, Missouri a Oklahoma. Mráz a bílé přívaly ohrožují úrodu pšenice a dobytek v hlavních zemědělských státech Oklahoma, Kansas a Missouri.

„Bouře této velikosti a rozsahu musí být brána vážně,“ varovala Federální agentura pro řízení záchranných prací (FEMA).

Illinois: do akce Národní garda

Nejtěžší úder živlů zatím dolehl na severovýchod, jmenovitě na stát Illinios a jeho největší město Chicago. V jeho ulicích a okolí se čekalo až 60 centimetrů sněhu. Radnice s předstihem varovala, že se nepodaří zprůjezdnit všechny komunikace.

Illinoiský guvernér Pat Quinn povolal přes 500 členů Národní gardy, jejichž hlídky budou rozmístěny na odpočívadlech dálnic a budou vyprošťovat automobilisty po trati. „Cestování je riskantní a životu nebezpečné,“ varovali meteorologové.

V očekávání vichru o rychlosti až 90 km/h a šest až sedm metrů vysokých vln byla u pobřeží Velkých jezer vyhlášena povodňová pohotovost. Jen v úterý bylo v USA zrušeno 6500 letů, ve středu se očekávalo dalších 3500.

Bouře ochromila provoz na chicagském letišti O’Hara, jedné z nejčilejších leteckých křižovatek na světě. „Uvízla jsem tu do čtvrtka,“ řekla se reportérům Rita Philipová, která se chtěla dostat do Kansasu. „Budu na vás myslet v lenošce u bazénu,“ dobíral si čekající jistý Max Ring v naději, že se mu podaří odletět dřívější linkou na floridskou dovolenou.

American Airlines zrušily z Chicaga všechny své lety. Její mluvčí Ed Martell za deset let u společnosti nic takového nepamatuje. Odmrazování letadel je ve větru nad 50 km/h mimořádně riskantní, protože pojízdné plošiny s obsluhou se mohou snadno převrátit.

Těžké chvíle kvůli cyklónu i v Austrálii

Severovýchodní pobřeží Austrálie ve středu zasáhl okraj ničivého cyklónu Yasi, který je několik desítek kilometrů od pobřeží severoaustralského města Innisfail. Tisíce lidí se zabarikádovaly v domech, které bičují poryvy větru.

V Ayru jižně od města Townsville již vichr vyvrátil stromy a přerušil dodávky proudu.  Podle prognóz má rychlost větru dosáhnout až 300 kilometrů v hodině a napršet má kolem 600–700 milimetrů vody.

Reklama

Související témata:

Související články

USA paralyzuje mohutný blizard

Na Spojené státy v úterý udeřila zimní bouře, která má zasáhnout až třetinu obyvatelstva. Bouře se na rozsáhlém území od Nového Mexika po Maine ohlásila hustým...

Výběr článků

Načítám