Hlavní obsah

Majetek za 33 miliard, Trump zveřejnil své bohatství

– Washington

Majetek amerického prezidenta Donalda Trumpa činí nejméně 1,4 miliardy dolarů (33 miliard Kč). Od loňského ledna do letošního dubna vydělal prostřednictvím svých firem 594 miliónů dolarů (13,9 miliardy korun). Vyplývá to ze zprávy o části svých příjmů, kterou v pátek předložil.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezident Donald Trump

Článek

Prezident loni vydělal jenom na svých golfových hřištích přes 280 miliónů dolarů, z nich téměř 20 miliónů ze svého klubu v Bedminsteru v New Jersey, kde strávil několik víkendů už jako prezident. Floridské sídlo Mar-a-Lago mu přineslo 37 miliónů dolarů, což je o sedm miliónů více než za minulé období.

Washingtonský hotel, který zahájil provoz loni na podzim a patří ke klíčovým tématům debaty o střetu zájmu, vydělal už téměř 20 miliónů dolarů. Prodejem knihy Vraťme Americe její velikost získal prezident sedm miliónů dolarů a ze soutěže Miss Universe přiznal 11 miliónů dolarů.

Trump převedl konglomerát The Trump Organization do správy svých dvou nejstarších synů Donalda mladšího a Erica. Je ale podezření, že porušuje ústavu, protože má stále vazby na hotely a kluby, byť je spravuje fond převedený na syny.

Americký stát Maryland a federální distrikt hlavního města Washingtonu Trumpa zažalovaly kvůli zahraničním finančním operacím jeho rodinných podniků. Podle právníků Trump porušuje pasáž ústavy zakazující prezidentovi kvůli prevenci korupce přijímat dary či platby ze zahraničí bez schválení Kongresu.

Stanice CNN uvedla, že Trump informaci poskytl dobrovolně, ale že nejde o daňové přiznání, které prezident zveřejnit nechce a jež by poskytlo důkladnější přehled o jeho majetku a finančních operacích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám