Hlavní obsah

Letošní rok by mohl být nejteplejším v dějinách

– Lima

Letošní rok je jedním z nejteplejších, možná vůbec nejteplejší. Ve středu to na výroční konferenci o klimatu v Peru uvedli zástupci Světové meteorologické organizace (WMO).

Foto: Reuters

Vědci letos zaznamenali oteplení hladin oceánů.

Článek

„To, co jsme v roce 2014 pozorovali, se shoduje s tím, co jsme od měnícího se klimatu očekávali. Rekordní horko v kombinaci s prudkými lijáky a záplavami ničilo živobytí a ruinovalo životy. To, co je v letošním roce obzvláště nezvyklé a alarmující, jsou vysoké teploty rozsáhlých oblastí hladiny oceánu včetně severní polokoule,“ uvedl generální tajemník WMO Michel Jarraud.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prvotní odhady hovoří o tom, že průměrné teploty od ledna do října letošního roku byly o 0,57 stupně Celsia vyšší, než byl průměr mezi lety 1961 a 1990, a o 0,09 stupně vyšší než v uplynulých deseti letech.

Pokud bude tento trend pokračovat, bude rok 2014 nejteplejším vůbec. Jen o málo chladněji bylo v letech 2010, 2005 a 1998.

„Prozatímní informace ukazují, že 14 z 15 nejteplejších zaznamenaných let spadá do 21. století. Globální oteplování se nezastavuje,“ poznamenal Jarraud.

V Limě se jedná o nové dohodě o klimatu, která má příští rok nahradit tzv. Kjótský protokol.

Reklama

Výběr článků

Načítám