Hlavní obsah

Letecké záběry z testu odolnosti: U americké letadlové lodi odpálili mohutnou nálož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké námořnictvo nechalo minulý týden v pátek vybuchnout mohutnou nálož u své nejmodernější letadlové lodě USS Gerald R. Ford. Chtělo takto otestovat její odolnost proti tlakovým vlnám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podmořský výbuch otestoval odolnost nejnovější americké letadlové lodiVideo: Reuters

 
Článek

Nálož o hmotnosti několika tun vybuchla u pravoboku plavidla v pátek před 16. hodinou. Test se uskutečnil asi 100 mil od floridského pobřeží a exploze byla tak silná, že ji americký geologický úřad USGS zaregistroval jako zemětřesní s magnitudou 3,9.

Aby se zjistilo, jak bude exploze působit na novou třídu amerických letadlových lodí, byly na plavidlo umístěny senzory.

„Tato první letadlová loď nové třídy byla navržena za použití pokročilých metod počítačového modelování, testování a analýz, aby se zajistilo, že je natolik odolná, že vydrží podmínky boje,“ uvedlo v sobotu americké námořnictvo na stránkách USNI s tím, že data z testu mají ověřit odolnost plavidla proti tlakové vlně.

Námořnictvo dodalo, že podobné testy provádí už několik desetiletí, naposledy v roce 2016 u válečných lodí USS Jackson a USS Milwaukee, jež jsou určené pro boj v pobřežních vodách. Poslední letadlovou lodí, která jim byla podrobena, bylo v roce 1987 plavidlo USS Theodore Roosevelt.

Foto: Profimedia.cz

Test odolnosti letadlové lodě USS Gerald R. Ford na tlakovou vlnu

Testy na tlakovou vlnu jsou součástí zkoušek prováděných po dodání lodi a během období, kdy se USS Gerald R. Ford připravuje na první nasazení. Původně se měly konat tři podobné testy, ale podle námořnictva budou možná stačit dva.

Velení lodi na sociálních sítích uvedlo, že test potvrdil připravenost můstku i mužstva bojovat i za těchto podmínek a že loď může i po takto blízké explozi pokračovat ve své misi.

Podobné testy se provádějí od druhé světové války. Blízký zásah nemusí vážně poškodit trup ani nástavbu, ale tlaková vlna může vyřadit klíčové systémy a ochromit plavidlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám