Hlavní obsah

Lavrov se v USA sešel s Tillersonem, pak zamířil k Trumpovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se ve středu sešel se svým americkým protějškem Rexem Tillersonem a posléze ho přijal i americký prezident Donald Trump. Jde o reciproční návštěvu. Tillerson byl v dubnu v Moskvě.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov přijel na schůzku Donaldem Trumpem

Článek

Tillerson na úvod setkání řekl, že Lavrovovu návštěvu ve Washingtonu oceňuje. „Takže můžeme pokračovat v rozhovoru, ve výměně názorů, které začaly v Moskvě při dialogu o širokém okruhu otázek,“ řekl Tillerson podle serveru Business Insider. Lavrov prý na úvod setkání nic neřekl.

Po rozhovorech podle TASSu zaznělo, že „čas nebyl promarněn“, kdo to řekl, však ze zprávy není zcela jasné.

O tématech jednání zatím nebylo více řečeno, ale s Trumpem měl Lavrov kromě bilaterálních vztahů jednat o Sýrii — o plánu vytvořit zóny, kde by se snížilo napětí — o situaci na Ukrajině i o Severní Koreji. V Bílém domě by se mělo mluvit také o přípravě případné schůzky Trumpa s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Ministři zahraničí USA a Ruska Rex Tillerson a Sergej Lavrov

Zaskočený Lavrov

Když ruský ministr šel jednat s Tillersonem, ani jeden z nich neodpovídal na otázky novinářů. Když však jeden z žurnalistů vypálil otázku ohledně odvolání ředitele FBI Jamese Comeyho (více o odvolání zde), který dohlížel na vyšetřování údajného ruského vměšování do amerických voleb, bez reakce to nezůstalo.

„Zastíní Comeyho vyhození vaše dnešní rozhovory?” zeptal se novinář. Lavrov se na něj nevěřícně podíval a jízlivě řekl: „Byl vyhozený? Děláte si legraci?“

Když šel Lavrov do Bílého domu, vstoupil bočním vchodem, takže se dalším novinářům vyhnul.

Reklama

Výběr článků

Načítám