Hlavní obsah

Trump odvolal pro neschopnost šéfa FBI

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump odvolal šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho. V úterý místního času to oznámil Bílý dům, podle něhož prezident jednal na návrh ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse. Oficiálním důvodem je Comeyho neschopnost. FBI se pod jeho vedením věnovala mimo jiné vyšetřování údajných zásahů Ruska do loňských prezidentských voleb.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Odvolaný ředitel FBI James Comey

Článek

„S ministerstvem spravedlnosti se plně shoduji v tom, že nejste schopen FBI efektivně řídit," napsal Trump v dopise adresovaném Comeymu.

Úřad podle něj nyní potřebuje nové vedení, aby znovu získal ztracenou důvěru veřejnosti. S hledáním Comeyho nástupce se podle Bílého domu začne okamžitě. Do té doby, než Bílý dům vybere nového šéfa FBI, povede úřad dočasně dosavadní Comeyho zástupce Andrew McCabe.

Ministr spravedlnosti Session podle agentury Reuters v doporučení Trumpovi uvedl, že v čele FBI musí stát někdo, kdo se drží pravidel a zásad ministerstva.

Comey myslel, že jde o žert 

FBI se pod Comeyho vedením věnovala mimo jiné vyšetřování údajných zásahů Moskvy do loňských prezidentských voleb v USA, z nichž vzešel jako vítěz právě prezident Trump. Řada politiků Demokratické strany už vyzvala, aby se vyšetřování údajných ruských zásahů do hlasování ujal nezávislý vyšetřovatel.

Americká média i politici hodnotí odvolání ředitele FBI jako překvapivé, samotný James Comey se o něm podle svých slov dozvěděl z televize a zpočátku se domníval, že jde o žert.

Reklama

Výběr článků

Načítám