Hlavní obsah

Kuba zavádí přídělový systém

Havana
Aktualizováno

Kubánská vláda v pátek oznámila, že kvůli vážné ekonomické krizi v zemi spouští přídělový systém na kuřata, vejce, rýži, fazole a salámy i další nedostatkové základní produkty, třeba i mýdlo. S odvoláním na kubánskou státní tiskovou agenturu o tom informovaly agentury AP a Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kuba zavádí přídělový systém na nedostatkové produkty a surovinyVideo: Reuters

 
Článek

Obchody s potravinami jsou na Kubě státní a každý Kubánec má k dispozici potravinové lístky. Položky jako kuřata, mýdlo, rýži, fazole, vejce a podobně si nově Kubánci budou moci zakoupit jen v omezeném množství.

Některé produkty jsou na příděl už v mnoha částech země, obchody například omezují množství, jaké si jedinec může zakoupit. Týká se to i kuchyňského oleje. Nové opatření se podle AP patrně dotkne celé země, kde žije 11 milionů lidí.

Kubánská ministryně vnitřního obchodu Betsy Díazová Velázquezová v pátek uvedla, že problém zhoršuje to, že si Kubánci nakupují do zásoby, a také spekulanti, kteří pak zboží mnohonásobně dráž prodávají na černém trhu.

Obchodní embargo

Ze zhoršení hospodářské situace obvinila administrativu amerického prezidenta Donalda Trumpa, která zpřísnila obchodní embargo na Havanu. „Naším úkolem je překonat opatření, která zavedla americký vláda, a dnes jsme nastavili priority.”

Chudší Kubánci a penzisté, kteří si nemohou dovolit nakupovat na černém trhu, opatření vítají: „Tato opatření jsou důležitá pro Kubánce v nouzi,” řekla 72letá důchodkyně Elizabeth Ortegová.

Foto: Stringer, Reuters

Lidé stojí ve frontě před řeznictvím v Havaně

Jak ale podotkl 34letý Perez Rodriguez: „Tato opatření jsou dočasná, ale nemohou vyřešit dlouhodobě kubánské problémy. Země produkuje příliš málo a nemá dost peněz.”

Podle ekonomů ale za ekonomickou krizi na Kubě může stejnou nebo větší měrou jako americké sankce i pokles pomoci dovážené ze spřátelené Venezuely. Ta je pro Kubu klíčovým partnerem, protože ostrovní zemi navzdory zoufalé situaci vlastní ekonomiky stále poskytuje surovou ropu. Dodávky této suroviny, kterou Kuba využívá v energetice a pro získávání tvrdé měny na otevřených trzích, však klesly o dvě třetiny.

Kuba dováží zhruba dvě třetiny potravin za asi dvě miliardy USD ročně (46 miliard Kč). Krátké výpadky v dostupnosti jednotlivých položek jsou běžné již roky. V posledních měsících ale chybí stále větší množství výrobků a na nedostatkové zboží, jako jsou kuřata nebo mouka, se do několika minut utvoří fronty, píše AP. Zemědělská reforma, které měla zvýšit produkci, neuspěla.

Reklama

Výběr článků

Načítám