Hlavní obsah

Kongresem prošel zákon umožňující žalovat Saúdy za 11. září, Obama je proti

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu schválila v pátek zákon, který pozůstalým po obětech teroristických útoků ze září 2001 umožňuje žalovat vládu Saúdské Arábie. Už v květnu návrh zákona jednomyslně schválil americký Senát. Prezident Barack Obama dal po pátečním hlasování najevo, že bude zákon vetovat.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

K vyhrocení sporu mezi Kongresem a Bílým domem dochází jen několik dní před pietními vzpomínkami, při nichž si Američané připomenou téměř 3000 obětí teroristických útoků na New York a Washington před 15 lety. Z devatenácti útočníků pocházelo patnáct ze Saúdské Arábie. Dokumenty o vyšetřování, jejichž utajovaná část byla zveřejněna před dvěma měsíci, ale podle interpretace americké vlády podíl Rijádu na akcích teroristů neprokazují.

Saúdská Arábie, která je klíčovým americkým spojencem na Blízkém východě, se proti zákonu už v minulosti několikrát důrazně ohradila. Nesouhlasí s ním ani Obama, jehož mluvčí naznačil, že prezident bude zákon vetovat. "Platí to, co platilo dosud," řekl mluvčí Bílého domu s odkazem na prohlášení z dubna, že Obama se proti zákonu postaví.

Bílý dům se údajně obává, že Američané žijící v zámoří by se dostali do nebezpečí právních komplikací. Pokud by totiž američtí občané Rijád zažalovali, pak by prý pouštní království mohlo odvetou pohnat k soudu Američany žijící v zahraničí. Vztahy mezi Washingtonem a Rijádem by navíc nepochybně ochladly.

Kongres může prezidentské veto zvrátit. V obou komorách by ale zákon musely podpořit nejméně dvě třetiny poslanců a senátorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám