Hlavní obsah

Kongres USA schválil sankce kvůli plynovodu Nord Stream 2

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký Kongres schválil v úterý sankce vůči firmám spojeným s plynovodem Nord Stream 2, který má po dně Baltského moře přivádět plyn z Ruska do Německa. Stalo se tak krátce před dokončením projektu, plynovod by měl začít fungovat v první polovině příštího roku, upozornila agentura DPA. Zavedení sankcí by mohlo dokončení projektu oddálit.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Budova amerického Kongresu

Článek

Sankce byly zakomponovány v balíčku zákonů k rozpočtu na obranu. Prezident Donald Trump už dříve oznámil, že ho podepíše, jakmile ho bude mít na stole. Deník Bild napsal, že německá vláda očekává, že sankce vstoupí v platnost nejpozději v pátek.

Spojené státy považují projekt Nord Stream 2 za hrozbu pro energetickou nezávislost Evropy.

Sankce jsou namířené proti provozovatelům plavidel, která pracují při pokládání potrubí pro plynovod v Baltském moři. Doposud bylo postaveno více než 2100 kilometrů plynovodu, chybí ještě asi 300 kilometrů.

Podle zákona má americký ministr zahraničí po domluvě s ministrem financí do 60 dnů informovat Kongres, která plavidla byla při budování plynovodu nasazena a které firmy je pro to daly k dispozici. Na manažery těchto firem a jejich hlavní akcionáře má být uvalen zákaz vjezdu do Spojených států a pokud mají platná víza, přijdou o ně. Mají být také blokovány transakce těchto lidí, jež se týkají jejich obchodních zájmů ve Spojených státech.

Důležitou roli při transportu ruského plynu přes Nord Stream 2 by mělo mít i Česko. Přes něj bude směřovat většina suroviny, kterou plynovod dopraví z Ruska do Německa. K projektu Nord Stream 2 bude připojeno plynovodem Eugal, který je prakticky hotový. Tato trasa umožní tranzit ruského plynu do Bavorska, Rakouska, Itálie či Chorvatska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám