Hlavní obsah

Kolumbie má poprvé levicového prezidenta, Gustavo Petro složil přísahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

V Kolumbii se v neděli ujal funkce první levicový prezident v dějinách země. Bývalý starosta Bogoty Gustavo Petro složil prezidentskou přísahu měsíc a půl poté, co vyhrál volby s ambiciózním reformním programem týkajícím se daňového či penzijního systému, zdravotnictví i zemědělství.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Přísahám před Bohem a slibuji lidu, že budu věrně ctít ústavu a zákony Kolumbie,“ prohlásil Petro při své inauguraci. Ceremoniálu na náměstí Plaza de Bolívar v kolumbijské metropoli přihlížela společně s davy místních obyvatel také delegace zahraničních představitelů včetně španělského krále Felipeho VI. Společně s Petrem se funkce ujímá také 40letá advokátka a ekoložka Francia Marquezová, která se stala první kolumbijskou viceprezidentkou z černošské komunity.

Nastupující 62letá hlava státu rozšířila řady levicových politiků a politických nováčků, kteří v Latinské Americe vyhrávají volby od vypuknutí pandemie covidu-19, napsala agentura AP.

Petro v čele Kolumbie střídá Ivána Duqueho, který z pozice relativně neznámé osobnosti vyhrál volby v roce 2018, ovšem ke konci mandátu nebyl v zemi příliš populární. Jeho nástupce se na začátku svého funkčního období může opřít o levicovou většinu v parlamentu, poznamenala agentura AFP.

Obrat  orientace země

Výsledek červnových voleb znamená zásadní změnu pro 50milionovou zemi, které dlouho vládly konzervativní elity, zatímco jí zmítaly boje mezi vládou a levicovými gerilami a jejich následné dozvuky. Petro bezprostředně po volbách, v nichž těsně porazil milionáře Rodolfa Hernándeze, slíbil „opravdovou změnu“. Za cíl si klade přestavbu ekonomického modelu, snížení chudoby sociálními programy či zvýšení role státu ve zdravotnictví nebo ve školství. Mladé voliče oslovuje Petro i sliby lepší ochrany životního prostředí.

V nedělním proslovu navázal také na další z pilířů své kampaně, kterým byla změna přístupu k boji proti drogovým kartelům. Podle AFP řekl, že je na čase přiznat, že „válka proti drogám selhala“, a to nejen v Kolumbii, která je největším světovým výrobcem kokainu. Nová hlava státu v tomto směru navrhuje přechod k silnější „prevenci konzumace“ v bohatých zemích. Zároveň zločineckým skupinám nabídla „právní výhody“ výměnou za ukončení násilností.

Jednání s kriminálními gangy

V kampani Petro hovořil o potřebě dosáhnout míru a vyzýval ozbrojené organizace ke spolupráci. Zhruba 30 významných drogových kartelů a dalších kriminálních organizací v Kolumbii mu před nástupem do prezidentské funkce nabídlo klid zbraní a pozastavení útoků na policii a představitele státu. Chtějí tím prý usnadnit jednání o sociálním smíru.

Petro byl jako velmi mladý členem jedné z povstaleckých skupin, v roce 1990 ovšem podpořil mírovou dohodu s vládou. V následujících dekádách vedle funkce starosty Bogoty zastával také senátorský a poslanecký post. V minulosti se netajil sympatiemi k bývalému socialistickému prezidentovi Venezuely Hugu Chávezovi, nyní se však srovnává s brazilským exprezidentem Luizem Ináciem Lulou da Silvou nebo ekvádorským exprezidentem Rafaelem Correou. Prezidentské volby letos vyhrál při svém třetím pokusu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám