Hlavní obsah

Kmotr zazpíval, 127 mafiánů skončilo za mřížemi při největší akci FBI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) ve čtvrtek ráno při koordinovaném zásahu na severovýchodě USA zadrželi 127 mafiánů z pěti rodin. Je mezi nimi i několik bossů. Obviněni byli z vydírání, vyžadování výpalného a vražd. Akce byla podniknuta na základě výpovědí mafiána Salvatora Vitaleho, který se rozhodl promluvit výměnou za zproštění obvinění.

Článek

Mafiáni byli zatýkáni v New Yorku, New Jersey a na Rhode Islandu. Jména zadržených zveřejnil později vrchní státní žalobce Eric Holder. Uvedl, že mafiánské praktiky, zejména vyžadování výpalného, představují hrozbu pro ekonomiku, především pro drobné podnikatele.

Zadrženi byli členové rodin Gambino, Genovese, Lucchese, Bonanno, Colombo a DeCavalcante. Podle Holdera bylo postiženo všech pět významných newyorských mafiánských klanů a jedná se o vůbec největší zásah FBI proti mafii v historii USA.

„Pan Vitale nám dával jedno vodítko za druhým. Výsledky vyšetřování mluví za sebe," řekl státní zástupce Greg Andres. "Díky jeho spolupráci je dnes mafie slabší," dodal.

Mafiáni začali mluvit už na počátku 90. let

Zásah byl proveden v době, kdy panovaly obavy z oživení aktivit mafie navzdory faktu, že od počátku devadesátých let se mnozí bossové mafie rozhodli promluvit. Prvním byl šéf rodiny Lucchese Alphonse D´Arco. Následoval ho kmotr rodiny Gambino Salvatore Sammy Bull Gravano, jehož výpověď vedla k zatčení krále podsvětí Johna Gottiho.

Klan Gambino utrpěl další ránu loni v dubnu, kdy bylo zadrženo čtrnáct jeho členů, včetně bosse Daniela Marina.

V uplynulých měsících se podařilo také usvědčit i 93letého Johna "Sonnyho" Franceseho, který vybíral výpalné od striptýzových barů a restaurací na Manhattanu. Minulý týden byl odsouzen k osmi letům vězení. Francese byl podle policie odpovědný za smrt 60 lidí a údajně připravil i útok na svého syna, který opustil mafii a začal spolupracovat s policisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám