Hlavní obsah

Klimatické změny ohrožují sklad jaderného odpadu vybudovaný Američany. Ti dávají ruce pryč

Majuro/Washington

Klimatické změny ohrožují na Marshallových ostrovech betonový sarkofág, který udržuje radioaktivní odpad z jaderných bomb, jež nad ostrovy zkoušely Spojené státy. Ty teď odmítají jakoukoli pomoc tichomořskému státu, ačkoli objekt vybudovaly, napsal deník Los Angeles Times.

Foto: Profimedia.cz

Pod runitským dómem je uskladněno 90 tisíc kubických metrů jaderného odpadu

Článek

Sarkofág má v sobě trhliny. Problémy pak způsobuje rostoucí hladina oceánu. Voda totiž rok od roku obklopuje větší část sarkofágu. Novináři deníku našli na místě uhynulé ryby. Problémy potkaly i přírodu jako takovou. Dochází k úhynu květin a bělení korálů.

Marshallovy ostrovy, které jsou volně přidružené k USA, žádaly americké úřady o pomoc marně. Washington se sarkofágem odmítá mít cokoli společného, protože se podle něj nenachází na území Spojených států.

„My ho nechceme, nevybudovali jsme ho, odpad uvnitř je jejich,“ uvedla prezidentka Marshallových ostrovů Hilda Heineová. Pozastavila se nad tím, že se USA odmítají o betonové úložiště postarat a že přesouvají odpovědnost na Marshallovy ostrovy.

Zdravotní komplikace i dopady na přírodu

Za poslední rok a čtvrt se tisíce obyvatel Marshallových ostrovů přestěhovaly do USA. Ti, kteří v tichomořské zemi zůstali, mají často zdravotní problémy. Místní lidoví zpěváci přišli kvůli rakovině štítné žlázy o hlas. Na ostrovech se vyskytla epidemie horečky dengue.

Vědecké studie navíc ukázaly, že některé regiony Marshallových ostrovů mají takovou úroveň zamoření jako oblasti ukrajinského Černobylu či japonské Fukušimy, kde se odehrály jaderné katastrofy.

Po nepovedeném raketovém testu unikly v Rusku izotopy stroncia, baria a lanthanu

Evropa

„Za jaderné testování jsou zcela odpovědné Spojené státy. Jejich emise přispěly ke změně klimatu více než emise jakékoli jiné země,“ řekl právník z Kolumbijské univerzity Michael Gerrard.

Dohoda bez informací

Spojené státy v roce 1986 uzavřely s ostrovní zemí dohodu, která zbavuje Washington odpovědnosti za škody po jaderných zkouškách. Američané ale místní vládu neseznámili se skutečným stavem.

Byli jsme jen lidé, kteří se chtěli vrátit do svých domovů.
Senátor Marshallových ostrovů Jack Ading

Marshallovy ostrovy tak nevěděly, že USA na souostroví uskladnily 130 tun kontaminované zeminy z nevadského polygonu, nedozvěděly se o místech uložení odpadu a ani o zkoušce biologických zbraní. Nikdo je také neinformoval o vlivu klimatických změn a o tom, že betonová kopule může prasknout.

„Byli jsme jen lidé, kteří se chtěli vrátit do svých domovů,“ uvedl senátor Marshallových ostrovů Jack Ading. Proto chce současná vláda přehodnotit podmínky dohody z roku 1986.

90 tisíc kubických metrů odpadu

Spojené státy nad souostrovím provedly v letech 1946 až 1958 na 67 jaderných výbuchů, což vytvořilo desítky kráterů a vymazalo z mapy celé ostrovy. Stovky lidí kvůli zkouškám opouštěly své domovy.

Pod betonem je uskladněno na 90 tisíc kubických metrů jaderného odpadu. Sarkofág, kterému se říká runitský dóm (odvozeno od ostrovu Runit, na kterém se nachází) či hrobka, trpí povětrnostními vlivy. Beton stárne a zvětrává a také ho ohrožuje neustále stoupající hladina oceánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám