Hlavní obsah

Klání Obama versus Romney je stále těsné, Sandy narušila kampaň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ohromná bouře Sandy, která poničila severovýchodní pobřeží Spojených států, do značné míry zastavila i kampaň před prezidentskými volbami 6. listopadu. Stále se však dělají průzkumy veřejného mínění, které ale jen potvrzují, že hlasování bude mimořádně těsné.

Foto: ČTK/AP

Barack Obama a Mitt Romney

Článek

Podle ankety Ipsos pro agenturu Reuters by nyní demokratického prezidenta Baracka Obamu volilo 47 procent pravděpodobných voličů a jeho republikánského rivala Mitta Romneyho 46 procent.

Stejně minimální jsou rozdíly v dalších dnes zveřejněných průzkumech. Podle průzkumu rozhlasu NPR má jednobodový náskok Romney (48 ku 47 procentům) a podle agentury Rasmussen Reports vede Romney o dva procentní body.

Podle ankety Ipsos Obama vede mezi 22 procenty respondentů, kteří odvolili předem. Pro prezidenta hlasovalo 55 procent z nich a pro Romneyho 40 procent.

Celkem 53 procent dotázaných si myslí, že volby vyhraje Obama, a 29 procent očekává vítězství Romneyho.

Zatímco na celostátní úrovni je situace vyrovnaná, ve zhruba desítce států, kde se budou volby rozhodovat, má Obama těsný náskok. Platí to zejména o Ohiu, kde dosud se ale Romney na Obamu dotáhl a podle pondělního průzkumu Rasmussen Reports tam dokonce vedl o dva procentní body. Naopak na Floridě, kde měl Romney v posledních týdnech malý náskok, dnešní anketa SurveyUSA ukazuje remízu.

Bouře narušila kampaň

Obama kvůli bouři zrušil v pondělí a v úterý svá vystoupení na předvolebních mítincích. Dnes oznámil, že kampaň nepovede ani ve středu.

Romney nejprve oznámil, že v pondělí ani dnes nebude veřejně vystupovat v rámci kampaně. Dnes se ale zúčastnil původně plánovaného vystoupení v Ketteringu právě v Ohiu, které však bylo věnováno následkům bouře a Romney se zdržel kritiky na adresu Obamy.

Odmítl odpovědět na otázky novinářů o Federální agentuře pro řešení krizových situací (FEMA). Tato agentura koordinuje záchranné práce v oblastech postižených přírodními pohromami. Romney letos během republikánských primárek řekl, že by snížil její rozpočet a převedl některé její programy na úroveň jednotlivých států.

Reklama

Související články

Rozbouřené moře vyvrhlo na břeh tanker

Bouře Sandy měla takovou sílu, že vyvrhla na břeh i tanker k přepravě vody dlouhý padesát metrů. Jeho přední část skončila na břehu u Staten Islandu na ulici...

Výběr článků

Načítám